Mainos
Mainos

Hanna Smith ja Susanna Niinivaara: Medvedevin Venäjä

(Siltala)

Medvedevin Venäjällä on juuri käyty parlamenttivaalit. Venäjän vallanpitäjien puoluerakennelma Yhtenäinen Venäjä on kärsinyt odottomattoman suuren tappion. Media arvuuttelee, kuinka paljon huonossakin vaalituloksessa on vielä ilmaa ja vilppiä. Joulukuun neljäntenä pidettyjen vaalien jälkeen ennätysmäärä ihmisiä on ollut kaduilla osoittamassa mieltään: osa venäläisistä uskaltaa vaatia muutosta pidätyksen uhalla.

Kirja "Medvedevin Venäjä" alkaa kuvauksella siitä, miten syksyllä 2007 masinoitiin "kansanliikettä" silloin presidenttinä toimineen Vladimir Putinin tueksi. Kirjan kaikki luvut ovat kaksiosaisia: ensin on Susanna Niinivaaran, Helsingin Sanomain Moskovan kirjeenvaihtaja 2005-2009, reportaasimainen kuvaus ja sitten Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin tutkijan sana. Osioista syntyy mielenkiintoinen paketti. Susanna Niinivaara kuvaa toimittajan tavalla sitä,mitä hän näkee, kuulee ja aistii ympärillään venäläisessä todellisuudessa. Hanna Smith kertoo tutkijan tarkkuudella ja taustalla, millainen on venäläinen yhteiskunta, poliittinen ja taloudellinen valta, sisä- ja ulkopolitiikka tänä samana aikana.

Hanna Smith on tehnyt tarkkaa työtä kerätessään oleelliset tiedot valtarakenteiden ja niiden keskinäisten suhteiden muutoksesta presidentti Putinin kaudella. En tiedä, mitä kouluissa Venäjästä opetetaan, mutta tässä olisi oppikirjamaisen tarkka ja samalla kuitenkin riittävän yleinen esitys venäläisestä vallanjaosta.

Kun luen kirjaa, suomalainen todellisuus pyrkii vastaan. Käymme läpi valelääkärikohua ja osana sitä tietoa, että valelääkärin tutkintotodistus on ostettu Pietarista. Susanna Niinivaaran osio "Ostoksilla" kertoo hyvin siitä, miten kaikki Venäjällä on kaupan. Toisin kuin kapeassa mediatodellisuudessa, kirja pystyy valottamaan senkin, ettei kaupittelu ja ostelu ole oikeastaan kenenkän syytä. Medvedevin Venäjä on edelleen pykälien ja asetusten viidakko. Tavallinen kansalainen tarvitsee lukuisan joukon asiakirjoja ja koska niiden saaminen laillisesti on kokopäivätyö, useimmat päätyvät ostamaan oleskeluluvan, työluvan, ajokortin, osittaisen tai kokonaisen tutkintotodistuksen. Siksi niitä on kaupan suomalaisillekin.

Pohjois-Kaukasus ja Groznyin kulissit ovat tässäkin Venäjä-kirjassa keskeisessä osassa. Lukumatkani aikana näen televisiosta dokumentin, jossa Tshetsheniassa kidutetut ja kadonneiden omaiset saavat puheenvuoron. Samaan aikaan Groznyin keskusta muistuttaa Arabiemiraattien loistoa ja Yhtenäinen Venäjä saa Tshetsheniassa lähes sata prosenttia äänistä duuman vaaleissa. Kaikki sanat ja kuvat tästä nykyään vaietusta sodasta ovat tarpeen. Konfliktin jatkuminen Kaukasuksella ja Moskovan suhtautuminen Tshetsheniaan on nyky-Venäjä pienoiskoossa. Kiitos Susanna!

Energia-luvunkin lukua siivittävät tuoreet uutiset Nord Stream -kaasuputken vihkijäisistä. Niin suuri ja mahtava Venäjä edelleen on, että kaasuputken rakentaminen oli Suomelle vain ympäristöpolitiikkaa! Hanna Smith erittelee hyvin luonnonvaravetoisen talouden vahvuudet ja heikkoudet. Mutta koska Venäjä haluaa olla vain vahva, ei heikko, ei ajan ja kansalaisten tarpeiden mukaista pehmeämpää sektoria ole kyetty juuri parantamaan Medvedevinkään kaudella.

Kirjan heikoin kohta on mielestäni "Halosen Venäjä". Susanna Niinivaara tekee rohkeita johtopäätöksiä tasavallan presidentin Tarja Halosen Venäjä-politiikasta. Valtiovierailun paluumatkalla TP "avautuu" toimittajalle ja kertoo, kuinka usein hän jutustelee Putinin kanssa. Susanna Niinivaara näkee TP Tarja Halosella erityistä vaikutusvaltaa Putiniin ja hänen mielestään Tarja Halosen kiinnostus Venäjään on syventynyt ja parantunut. Näin varmaan onkin ja olisi kai hiukan kummallista, jos Suomen presidentti ei olisi kahdessatoista vuodessa tiivistänyt Venäjä-tuntemustaan. Sen sijaan johtopäätökseen hänen erityissuhteestaan Putiniin ja tämän suhteen vaikutuksista Putinin politiikkaan, en näe merkkejä.

Saman luvun tutkijaosiossa Hanna Smith esittelee presidentti Dimitri Medvedevin kauden hyviä aikomuksia. Venäjällä oli hänen kaudellaan aito pyrkimys esimerkiksi asettaa suhteet Yhdysvaltoihin uuteen asentoon, mutta todellisuus, joka Venäjän vallanpitäjille alkoi Georgian sodasta kesällä 2008, pakotti osapuolet vanhoihin kyttäysasemiin.

Kaiken kaikkiaan kiitokset tekijöille: maltillinen ja monipuolinen kuvaus nyky-Venäjästä.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme