Mainos
Mainos

Hans Välimäki poistaisi sunnuntailisät ja toisi tippikulttuurin Suomeen

Ravintolayrittäjä Hans Välimäki olisi valmis luopumaan työntekijöiden pyhälisisistä ja tuomaan palkkaukseen muita kannustumia.

Keskiviikkoaamuna MTV3-kanavan Huomenta Suomessa vieraillut Välimäki näkee, että sunnuntailisät ovat jäänne menneestä ajasta.

– Se on reliikki. Ehdottomasti pitäisi poistaa. Ihmiset tekevät nykyisin eri aikoina töitä, joten eikö myös sunnuntaille voisi tehdä jotain? Nykyisin sunnuntai on normaali kauppapäivä, mutta emme pysty palvelemaan haluamallamme tasolla.

Välimäen mukaan ravintoloilla on usein sunnuntaisin minimimäärä työntekijöitä töissä.

– Kokit ovat lämmittäjiä ja tarjoilijat pitävät kassaa pystyssä, koska enempään ei ole rahaa. Se on dilemma, jonka haluaisimme selättää, Välimäki totesi lähetyksessä.

– Samalla voisi kysyä, ovatko suomalaiset valmiita maksamaan tuplahintaa sunnuntain annoksista?

"Työvoimapula palkkauksen takia"

Välimäen ehdottamassa mallissa pyhälisien tilalla palkka määräytyisi viikko- tai kuukausitasolla työntekijän kokonaistyömäärän perustella.

– Otetaan sunnuntailisät pois. Ja kun tietty tuntimäärä ylittyy, se olisi automaattisesti tuplaliksa päivästä riippumatta. Se lisäisi työllisyyttä, ja pystyisimme pitämään ravintolat auki.

Välimäen mielestä ravintola-alalla palkat ovat jääneet kehityksestä jälkeen. Hänen mallissaan ahkera työntekijä voisi tienata nykyistä enemmän.

– Meillä on työvoimapula nimenomaan palkkauksen takia. Palkkauksen pitäisi olla kannustavampaa. 

Välimäki muistuttaa myös, että maailmalla maailmalla tippikulttuuri on normaali käytäntö. 

– Toisaalta voitaisiin mennä myös tippauskulttuuriin. Mitä paremmin kaikki tekevät työnsä ja palvelevat, sitä paremmin he tienaavat liksaa ja ansiot nousevat.

Äänestys

Kannatatko sunnuntailisien poistamista?

Kyllä

En

Kannatatko sunnuntailisien poistamista?

Kyllä 26%

En 74%

26%
74%
ääniä 10205 kpl

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme