Mainos
Mainos

Hapetuskokeilun tulokset lupaavia

Suomenlahden hapetuskokeilun ensimmäisen vuoden tulokset ovat lupaavia.

Happipitoisen veden pumppaaminen pohjaan vähensi rikkivedyn määrää kuolleilla pohjilla. Hapetusta kokeillaan kolme vuotta Suomenlahdella Raaseporin edustalla ja Ruotsissa Tukholman edustalla. Jos hapetus onnistuu, menetelmä voidaan ottaa laajempaan käyttöön Itämerellä.

Rikkivedyn poistaminen vedestä on vasta ensimmäinen vaihe pohjan tilan kohentamisessa. Tänä kesänä tutkitaan, voidaanko alkukesällä aloitetulla hapetuksella estää kokonaan hapen kuluminen loppuun pohjan lähellä.

Jos se onnistuu, pohjan tila voi parantua ja ravinteiden vapautuminen vähentyä. Kovin nopeaa parannusta meren tilaan ei kuitenkaan ole luvassa. Lisätutkimuksia tarvitaan ennen kuin tiedetään, voisiko hapetusta käyttää laajemmin Itämeren tilan parantamiseen.

Katso Päivi Mäki-Petäjän raportti Hangosta

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot