Mainos

Harmaahylkeiden kuri kovenee

Harmaahylkeiden aiheuttamiin vahinkoihin aiotaan puuttua aiempaa kovemmalla kädellä. Tarkoituksena on vähentää hylkeitä ja korvata vahinkoja ammattikalastajille ja kalankasvattajille. Kasvattajat saavat korvaukset ennakkoarvioiden perusteella ja ammattikalastajien vahingot korvataan ilmoitusten mukaan.

Hylkeen kotiinpaluu

Ammattikalastajille on tarkoitus luoda hylkeiden aiheuttamien saalisvahinkojen korvausjärjestelmä. Uusi järjestely tulee voimaan ensi vuoden alusta. Korvausjärjestelmän valmistelua varten perustetaan erityinen työryhmä. Vahingot korvataan valtion varoista. Alustavasti ensi vuoden budjettiin on kaavailtu tähän tarkoitukseen viiden miljoonan markan määrärahaa.

Hallikantaa vähennetään

Harmaahyljekantaa on myös tarkoitus vähentää. Hylkeiden rauhoitusaikaa lyhennetään siten, että pyyntilupia voidaan myöntää myös kesän ja alkusyksyn aikana. Myönnettävät pyyntiluvat kohdistetaan entistä tarkemmin pahimmille vahinkoalueille.

Nykyisellään Itämeressä arvioidaan olevan noin 10 000 harmaahylkeen populaatio, joka kasvaa vuosi vuodelta.

Harmaahylkeiden rauhoitusajan lyhentäminen vaatii muutosta metsästysasetukseen. Poistettavien harmaahylkeiden määrää arvioidaan suhteessa hylkeiden aiheuttamien vahinkojenkehitykseen. Ministerivaliokunta korostaa, että vahinkojen syntymistä tulee pyrkiä ehkäisemään ennalta. Tähän työhön ohjataan yhteiskunnan tukea. Tarkoituksena on myös kehittää alan tukimusta.

Vahingot kymmenen prosenttia saaliista

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan hylkeiden vahingot lohen, taimenen ja siian kalastukselle ovat vuodessa 2-3 miljoonaa markkaa. Tämä on noin kymmenen prosenttia kyseisten kalalajien vuotuisesta saaliin arvosta koko merialueella.

Laitoksen mukaan merkittävintä kuitenkin on, että niiden kalastajien, jotka ilmoittivat kokeneensa vahinkoja, vahingot olivat huomattavan suuret. Esimerkiksi vahinkoja kokeneilla taimenenkalastajilla vahingot olivat jopa 26-37 prosenttia saaliista. Tiedossa on myös, että mm. kuhan ja ahvenen kalastajat ovat kärsineet merkittäviä vahinkoja.

Laitoksessa arvioidaan, että hylkeiden kalastuksella aiheuttamat tosiasialliset saalisvahingot lienevät 3-8 miljoonan markan välissä. Lisäksi vahinkoja aiheutuu kalanviljelylaitoksille. Näiden vahinkojen arvon arvioidaan olevan noin kaksi miljoonaa markkaa vuodessa.
(MTV3-STT)
Lue lisää Itämeren hylkeistä WWF:n sivuilta

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot