Mainos

Harmaan talouden torjunta ontuu

Talousrikollisuutta ja harmaata taloutta on pyritty torjumaan erityisillä hankkeilla, mutta yhteiskunnalle aiheutuvat haitat ovat vaan kasvaneet.

Valtionhallinnon hajanaisuus on heikentänyt talousrikollisuuden torjuntaa. Valtiontalouden tarkastusvirasto ehdottaakin, että valtiolle laadittaisiin vastuuviranomaisia yhdistävä toimintastrategia. Myös yhteistyötä tulisi pyrkiä kehittämään.

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaan on panostettu kolmen erityisen talousrikostorjuntaohjelman avulla alkaen vuodesta 1996. Silti yhteiskunnalle aiheutuvat haitat eivät ole vähentyneet, vaan pikemminkin päinvastoin.

Tarkastuksessa listataan ongelmaksi muun muassa se, että eri sektorien viranomaiset toimivat ensisijaisesti oman hallinnonalansa tulostavoitteiden ja intressien mukaan. Merkittävänä epäkohtana pidetään selkeän kokonaisvastuun ja toiminnan koordinoinnin puuttumista.

Puutteet näkyvät etenkin monia viranomaisia koskevissa torjuntahankkeissa. Hankkeita ei ole priorisoitu, eikä niiden toteuttamiselle ole asetettu aikatauluja. Jos hankkeet ovat viivästyneet tai jääneet toteuttamatta, ei muutosten syitä ole selvitetty.

Tarkastuskertomuksessa suositellaan kokonaisvastuun ja koordinoinnin selkeyttämistä. Lisäksi talousrikosten torjunta ja sen organisointi tulisi selvittää perusteellisesti valtionhallinnossa.

Jutut monimutkaistuneet

Talousrikosjuttujen tutkinta-ajat ovat venyneet. Harmaa talous ja talousrikollisuus ovat kasvaneet ja saaneet uusia ilmenemismuotoja.

Raportissa kiinnitetäänkin huomiota viranomaisten ja yksittäisten virkamiesten jaksamiseen, jota selvitettiin tarkastuksen yhteydessä tehdyllä kyselyllä. Vastauksista havaittiin väsymistä torjuntatyöhön.

Valtiontalouden tarkastusvirasto pitää erityisen huolestuttavana keskeisessä asemassa olevien viranomaisten väsymistä. Esimerkiksi verohallinnon suorittamien harmaan talouden tarkastusten lukumäärä on laskenut.

Suurina haasteina nähdään myös talousrikostutkijoiden ikääntyminen ja tutkinnan jatkuvuuden turvaaminen. Uusien ja pätevien tutkijoiden palkkaaminen on ollut vaikeaa.

Rekrytointiongelmien syyt löytynevät pienestä palkasta ja työn luonteesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot