Mainos
Mainos

Härmälä: Halosen näkemys EU:n maatalouspolitiikasta yksioikoinen

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä arvostelee presidentti Tarja Halosen puhetta, jossa tämä vaati kehitysmaiden maataloustuotteille vapaampaa markkinoillepääsyä. Halonen sanoi maanantaina Brysselissä, että EU-maiden tulisi purkaa kaupan esteitä kehitysmaiden vienniltä. Härmälä kirjoittaa perjantain Maaseudun Tulevaisuudessa, että Halosen perustelut horjuvat pahasti ja linjaus poikkeaa Suomen hallituksen kannasta. EU:n maatalouspolitiikka on vinoutumistaan huolimatta perusta suomalaisen viljelijän elinmahdollisuuksille, Härmälä muistutti.

Kansainvälisen vapaakaupan piirissä ovat nyt esimerkiksi kahvi ja kaakao, mutta siitä ei ole niiden tuottajille koitunut siunausta.

-Molempien markkinat ovat vähän väliä täysin sekaisin ja hintataso hyvin alhainen. Niiden vapaakaupasta ei ole myöskään siunaantunut kummoisiakaan hyvinvointivaikutuksia plantaaseilla työtä tekeville ihmisille, Härmälä toteaa.

Vapaakauppa ei siten ole mikään ihmelääke kehitysmaiden maataloudelle, Härmälä arvioi.

Teollisuusmaiden maatalouspolitiikan yksipuolinen syyllistäminen kehitysmaiden vaikeuksista voidaan hänen mielestään nähdä "monikansallisten elintarvikejättien ja korruptoituneiden kehitysmaahallitusten" yrityksenä siirtää huomio pois kiusallisista asioista. Härmälän mielestä on silti myönteistä, että presidentti halusi pitää kiinni kaikkien maiden oikeudesta omaan maataloustuotantoon. Hän kiitti Halosen kiinnostusta ja ymmärtämystä Suomen maataloutta kohtaan.

-EU:n maatalouspolitiikan globaaleista vaikutuksista hänen kannanottonsa oli mielestäni kuitenkin kovin yksioikoinen, Härmälä katsoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot