Mainos
Mainos

Harrastelijoiden Viron-veneilyn pelätään yleistyvän

Monen suomalaisen arvellaan yrittävän ensi kesänä veneillä Viroon liian heikoin taidoin ja köykäisin varustein.

Suomenlahden merivartiosto uskoo, että Viron liittyminen Schengen-alueeseen näkyy selvästi kesän meripelastustehtävissä.

- Nyt kun Viro on Schengenissä, siellä voi päättää pistäytyä hetken mielijohteesta, toteaa merivartioston komentaja, kommodori Matti Möttönen.

- Odotamme, että meidän pitää sen vuoksi ensi kesänä pelastaa veneilijöitä avomereltä. Aikaisemmin sitä ei ole juurikaan tarvinnut tehdä.

Ennen veneellä ei saanut mennä Viroon hoitamatta ensin rajamuodollisuuksia Suomessa. Jos merellä ollessa alkoi tehdä mieli Tallinnaan, piti ensin palata maihin ja käydä merivartioasemalla rajatarkastuksessa.

Merivartiosto arvelee, että tämä rajoitti kokemattomien harrastelijaveneilijöiden Tallinnan-matkailua.

- Melkein kaikki meripelastusapua vaativat onnettomuudet sattuvat satunnaisesti vesillä liikkuville, sillä he eivät ole kovin perehtyneitä veneilyyn, Möttönen kertoo.

- Pursi- tai moottoriveneseuroihin kuuluvat veneilijät eivät yleensä merivartioston apua tarvitse.

Pelkkä passi ei riitä

Viroon matkustamiseen tarvitaan nyt Schengen-aikanakin aina passi tai muu ulkomaanmatkoilla hyväksyttävä henkilötodistus, muistuttaa kapteeniluutnantti Pentti Alapelto Helsingin meripelastuslohkokeskuksesta.

- Joku voi ajatella, ettei passia kuitenkaan kysytä veneilijöiltä, mutta henkilötodistus pitää silti olla.

Pelkkä passi ei kuitenkaan riitä onnistuneeseen Viron-venereissuun.

- Esimerkiksi bensaa pitää olla tarpeeksi. Sääennusteisiin on myös hyvä perehtyä, sillä voi muuttua merellä äkisti.

Jos hätätilanne kaikesta huolimatta iskee, eikä veneilijä tiedä kumman maan vesillä on, apua voi aina pyytää yleiseurooppalaisesta hätänumerosta 112. Puhelu yhdistyy sen maan hätäkeskukseen, jonka alueella soittaja on.

Jos taas pulaan joutunut veneilijä tietää varmasti olevansa Suomen vesillä, hän saa suorimmin apua merihätänumerosta 02041000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme