Mainos

Harva pitää nollaa ihanteellisena lapsilukuna

Suomalaiset haluavat paljon lapsia, mutta jäävät muita pohjoismaalaisia useammin lapsettomiksi. Yli 20 prosenttia suomalaisista elää koko ikänsä ilman lapsia, kun esimerkiksi Norjassa lapsettomia on reilut 10 prosenttia väestöstä.

Väestöliiton tutkijan Anneli Miettisen mukaan ilmiölle ei ole varmaa selitystä, mutta yhtenä syynä näyttää olevan kumppanin löytämisen vaikeus. Pariutumista haittaavat ainakin talous- ja terveysongelmat.

– Meillä lapsettomuus on selvästi yleisempää matalan koulutuksen saaneilla naisilla ja miehillä. Lapsettomuuden taustalla voi olla huonoksi koettu terveys ja masentuneisuus, jotka ovat usein yhteydessä matalaan koulutukseen, Miettinen sanoo.

Ongelmaa voi pahentaa se, että suomalaiset miehet ja naiset jakautuvat nuorina aikuisina epätasaisesti eri paikkakunnille. Naiset muuttavat työn ja opiskelupaikkojen perässä suuriin kaupunkeihin, kun miehet jäävät pitemmäksi aikaa kotipaikkakunnilleen.

Suomalaiset toivovat useimmiten kahta lasta, mutta yli kolmasosa pitää ihanteena kolmea tai useampaa. Vain muutama prosentti haluaa jäädä kokonaan lapsettomaksi.

Nainen luottaa omaan tilipussiinsa

Hyväosaisuus näyttää kasautuvan niin, että varakkaat toteuttavat myös lapsihaaveensa, kun taas työttömät ja pätkätyöläiset lykkäävät niitä.

Toisin kuin usein luullaan, korkeasti koulutetut naiset eivät jää perheettömiksi muita todennäköisemmin. He tosin saavat lapsensa usein vasta yli 30-vuotiaina.

Lapsia vieroksuva uranainen on kaiken kaikkiaan Suomessa harvinainen hahmo. Hyvät tulot ja vakituinen työpaikka lisäävät naisten lasten hankintaa. Miehenkin varakkuus vaikuttaa, mutta ei niin paljon kuin naisen.

Miettisen mukaan naiset pyrkivät usein vakauttamaan taloutensa ennen perhevapaita, koska perhevapaan korvaukset määräytyvät vapaalle jäävän omista tuloista. Taustalla voi olla myös suomalaisnaisten voimakas halu pärjätä omillaan.

– Meillä on aika pitkä historia siinä, että naiset ovat rakentaneet itsenäisen koulutusuran ja ammatin, Miettinen toteaa.

Monissa maissa naisten työssäkäynnin on todettu vähentävän lasten hankintaa. Päinvastainen ilmiö on havaittu lähinnä pohjoismaissa, joissa perhe-etuudet ovat hyvät.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot