Mainos
Mainos

Harvalla suomalaisruualla EU:n nimisuoja

Vain kahdeksalla suomalaistuotteella on EU:n nimisuoja. Suojattuja ruokia ovat esimerkiksi kalakukko, karjalanpiirakka ja Kainuun rönttönen. EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo lähes tuhat tuotetta. Hanakimmin nimisuojia ovat hankkineet ranskalaiset ja italialaiset.

Suomessa kuluttajat tuntevat suojausjärjestelmän heikosti. Lisäksi tuottajat pitävät nimisuojan hankkimista hankalana, sillä hakuprosessi on voinut kestää vuosia. EU-komissio on kuitenkin pyrkinyt nopeuttamaan nimisuojan saamista.

– Tässä on aktivoitumisen paikka. Meillä on paljon tuotteita, jotka voisivat saada suojan, sanoo asiantuntija Maija Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tuotteen, jolle nimisuojaa haetaan täytyy olla tunnettu tuote, joka on ollut markkinoilla pidemmän aikaa.

Parhaillaan EU:n nimisuojaa haetaan kahdelle kalalle, Puruveden muikulle ja Koillismaalla esiintyvälle Kitkan viisaalle. Heinosen mukaan myös esimerkiksi leipäjuusto ja kyytön maito voisivat saada suojan.

Nimisuoja lisää Heinosen mukaan tuotteen arvoa, mutta sen avulla vältytään myös väärennöksiltä.

– Euroopan laajuinen suoja tuo tuotteelle brändiarvoa. Sen hyödyntäminen on kuitenkin tuottajasta itsestään kiinni.

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme