Mainos
Mainos

Harvinainen kapitartunta vaivaa susia Itä-Suomessa

Sudet ovat saaneet Itä-Suomessa erittäin harvinaisen kapitartunnan. Ainakin yksi kokonainen lauma on sairastunut tautiin. Lisäksi on varmoja havaintoja kapia kantavista ilveksistä. Neljä sairastunutta sutta on jouduttu jo lopettamaan. Susi on rauhoitettu Suomessa ympäri vuoden.

Savonlinnan kihlakunnan komisario Jukka Kietäväinen varjelee poliisikoiria kapitartunnalta ja varustautuu suojakäsinein esittelemään Savonrannalta ammuttua sairasta sutta. Ketulla ja supikoiralla kapi eli syyhypunkki on yleinen, mutta susilla sitä ei ole tavattu Suomessa vuosikymmeniin. Kukaan ei tiedä miten laaja tartunta lopulta on.

- On neljä varmistettua havaintoa ja lisäksi varmentamattomia havaintoja on vielä kolme, eli aika huolestuttavalta tilanne tällä hetkellä näyttää, Kietäväinen toteaa.

Kapin riivaama susi on surkean näköinen otus. Paino on pudonnut puoleen normaalista ja karvapeite huvennut olemattomiin. Valtavan kutinan vuoksi eläin on raapinut itsensä verille. Susi ei selviä tässä kunnossa talven yli. Kaikki neljä sutta onkin lopetettu eläinsuojelullisin perustein.

Taudin arvellaan iskeneen susiin jo viime kesänä. Tartunta voi laajentua, jos laumat ovat kosketuksissa toisiinsa.

- Viime kädessä sairastuneista ja huonokuntoisita yksilöistä tulee tällaisia kissan ja koiran metsästäjiä, koska ne eivät kykene metsästämään muuta riistaa, Kietäväinen kertoo.

Kapisista susista on havaintoja Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon rajalla Savonrannalla, Enonkoskella, Heinävedellä ja Liperissä. Kapi vaivaa alueella pahasti myös kettuja sekä ilveksiä Kapi voi tarttua myös koiriin, mutta ihmiselle se on vaaraton.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme