Mainos
Mainos

Harvinainen mäntypistiäinen metsien kimpussa

Siikalatvan alueelta Oulun läänistä on tavattu laaja pilkkumäntypistiäisesiintymä. Tuhojaan toukat ovat tehneet arviolta satojen tuhansien hehtaarien alueella männiköissä.

Pilkkumäntypistiäiset tuhoavat neulaset ja aiheuttavat näin puissa kasvutappioita, puiden kuivumista ja altistumista muille tuhohyönteisille.

Metsänhoitaja Irmeli Ruokanen Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskuksesta sanoo, että tilanne ei ole vielä vakava, mutta ensi talvi ratkaisee paljon.
-Jos syksy on pakkaseton ja talvella ei tule toukkia tuhoavia loisia, ensi kesänä on odotettavissa todella pahat metsätuhot, hän arvioi. Taloudelliset tappiot metsänomistajille lasketaan silloin miljoonissa.

Tuhot näkyvät jo nyt alueella selvästi. Pilkkumäntypistiäiseen tehoaa vain kemiallinen torjunta.

Tämä mäntypistiäinen on myös harvinaisempi tuholainen kuin ruskomäntypistiäinen. Siikalatvan alueella on seurattu pilkkumäntypistiäistuhojen kehittymistä jo kolmisen vuotta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme