Mainos
Mainos

Harvinaista perhosta tutkittiin salassa maanomistajalta

Hävinneeksi luullun perhoslajin esiintymistä tutkittiin maanomistajan pihapiirissä ilman lupaa.

Uudenmaan ympäristökeskuksen palkkaama tutkija kävi selvittämässä humalakiiltokääriäisen esiintymistä humalatarhassa Nurmijärvellä kesällä 2007. Käyntejä oli toistakymmentä, ja ne kestivät useita tunteja kerrallaan. Maanomistajalta ei pyydetty tähän suostumusta eikä hänelle edes kerrottu tutkimuksesta.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan toimintatapa oli virheellinen. Ympäristökeskuksen olisi pitänyt huolehtia siitä, että sen virkamiehet, työntekijät ja palkkaamat ihmiset tietävät, ettei kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella saa tehdä tutkimuksia tai selvityksiä ilman maanomistajan lupaa.

Toisessa asiassa ympäristökeskus sen sijaan ei toiminut virheellisesti tai lainvastaisesti. Keskus oli esittänyt, että maanomistaja hakisi yksityisen luonnonsuojelualueen perustamista mailleen harvinaisen perhoslajin suojelemiseksi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme