Mainos
Mainos

Harvinaista runolaulua Musiikkitalossa

Musiikkitalossa kuullaan tänään merkittävältä runolaulajalta Arhippa Perttuselta kerättyjä runolauluja. Elias Lönnrot merkitsi Vienan Karjalassa Arhippa Perttuselta muistiin noin 4 500 säettä runolaulua. Hänen säkeensä muodostivat yli kymmenesosan siitä materiaalista, joka Elias Lönnrotilla oli käytössään toimittaessaan vanhaa Kalevalaa. Esitys on Taito Hoffrénin taiteellisen tohtorintutkinnon ensimmäinen osa.

Jokaisella runolaulajalla on omintakeinen runolaulun äidinkieli, jolla laulaja voi kertoa ja kuvailla haluamansa tarinan. Esityksessä kuullaan tarinat Vienan naisia, Tuonelassa käynti, Antero Vipunen ja Sampo.

Taito Hoffrén (s. 1974) on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla koulutuksensa saanut suomalainen laulaja, monipuolinen muusikko ja säveltäjä. Hoffrénilla on laaja kokemus työskentelystä erilaisissa teatteriproduktioissa niin esiintyjänä kuin säveltäjänä ja äänisuunnittelijanakin. Suomen arvostelijain liitto palkitsi Hoffrénin Kritiikin kannuksilla vuonna 2005 taiteellisesta työstään ja erityisesti musiikistaan ja äänimaailmastaan Kuopion kaupunginteatterin näytelmään Maa on syntinen laulu.

Hoffrén on perehtynyt syvällisesti Arhippa Perttusen runolauluihin. Hän on esittänyt Perttusen runolauluja kahdessa konserttisarjassa, joista ensimmäinen kuultiin Juminkeossa Kuhmossa vuonna 2003 ja toinen Helsingissä vuonna 2007. Vuodesta 2006 lähtien Hoffrén on toiminut Kainuussa ja Vienan Karjalassa järjestettävän kansanmusiikkijuhla Sommelon taiteellisena johtajana.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme