Mainos
Mainos

Harvinaisten veriryhmien saatavuus paranee

Harvinaisten veriryhmien saatavuus paranee Suomessa. Veripalvelu on ryhtynyt keräämään ja pakastamaan kaikkein harvinaisimpia punasoluja tavalla, joka takaa niiden säilymisen vähintään kymmenen vuotta.

Pakasteveripankkiin säilötään ensisijaisesti suomalaisiin harvinaisiin veriryhmiin kuuluvia soluja. Näitä veriryhmiä ovat esimerkiksi Pk, Vel neg ja JK:-3. Harvinaisimpiin ryhmiin saattaa kuulua vain muutama ihminen kymmenestätuhannesta.

Harvinaisten verien pankki on tärkeä leikkauksissa ja synnytyksissä. Jos harvinaisen veriryhmän luovuttajaa ei saada eikä pakkasessa ole sopivaa verta, verta voidaan tilata ulkomailta. Veripalvelu on tilannut verta muun muassa Ruotsista, Britanniasta ja Etelä-Afrikasta.

Veripalvelun mukaan harvinaisuuksien löytämiseen on viime vuosina kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Esimerkiksi afrikkalaista syntyperää olevilta luovuttajilta pyydetään Suomessa ylimääräinen näyte erikoisten veriryhmätekijöiden tunnistamiseksi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme