Mainos
Mainos

Hasan Alazawii yritti pysäyttää hyökkääjän Turussa, sai itse veitsen kaulaansa – "Hidastin häntä vain vähän"

Yksi veitsi-iskun tekijää taltuttamaan rynnänneistä on turkulainen Hasan Alazawii. Hän onnistui viivyttämään hyökkääjää hetken, mutta sai itse syvän haavan kaulalleen.

Hasan Alazawii oli juuri pysäköimässä autoaan, kun havaitsi Turun Kauppatorilla käynnissä olleen veitsihyökkäyksen. Hetken ehti jo näyttää siltä, että tilanne oli ohi, kun tekijä levitteli käsiään ja huusi jotakin, mutta yllättäen hän kääntyikin takaisin ja palasi ensimmäisten uhriensa kimppuun.

– Silloin minulle tuli kiire päästä väliin. Jätin autoni niille sijoilleen, ja juoksin tekijää kohti, kertaa Hasan Alazawii tapahtumien alkua.

– Kun tekijä näki, että häntä kohti juostaan, hän kääntyi ja lähti nopeasti viimeisen lyönnin jälkeen juoksemaan pois päin.

Tässä vaiheessa tekijä oli iskenyt yhden naisen ja häntä auttamaan tulleen miehen kimppuun.

"Oli päästävä nopeasti väliin"

– Silloin piti nopeasti yrittää pysäyttää tekijä. Saavutin hänet, kun olimme juosseet noin 30-40 metriä ja yritin pysäyttää häntä, kun hän yhtäkkiä löi veitsellä minua, kertoo Alazawii.

Isku osui Alazawiita vasemmalle kaulan alueelle solisluun yläpuolelle.

– 12 senttimetriä syvä haava kohti sydäntä. En heti ymmärtänyt haavan vakavuutta, ja tekijä kiskaisi veitsen pois haavasta, kertoo Alazawii vammastaan.

Hän kertoo yrittäneensä jatkaa tekijän pysäyttämistä, mutta oli pian joutunut luopumaan yrityksestä kovan verenvuodon takia.

– Painoin haavaa kaksin käsin ja kaikin voimin, koska verenvuoto oli saatava pysähtymään.

Hasan olisi halunnut auttaa enemmän

Hyökkääjä pääsi karkuun ja jatkamaan tekojensa sarjaa, mistä Alazawii on pahoillaan.

Hasan Alazawii itse sai apua paikalle osuneilta. Haavaa painettiin kiinni kovalla voimalla ja verenvuotoa saatiin hillittyä sen verran, että ambulanssin tuoma apu ehti ajoissa.

26-vuotiaalla Alazawiilla oli puolellaan paitsi nuori ikä myös hyvä kunto.

– Toki tunsin heikotusta vähitellen, mutta pystyin kuitenkin juttelemaan ambulanssin henkilökunnan kanssa, ja heidän nimensä jäivät mieleeni. Kiitos, Tuomo ja Pasi, sanoo Alazawii.

Kaiken tapahtuneen jälkeen Hasan Alazawii on tyytymätön itseensä.

– Ainoa positiivinen tulos oli se, että sain hänen huomionsa hetkeksi ja useampi ihminen ehti juosta pakoon, summaa Alazawii tekonsa vaikutuksia koko tapahtumaketjuun.

Hasan Alazawii soimaa itseään epäonnistumisesta.

– Odotin itseltäni enemmän. Minun jälkeen kuitenkin haavoittui vielä seitsemän ihmistä.

Sairaalassa selvisi, että haavan syvyydestä huolimatta yksikään valtimo ei ollut vahingoittunut.

– Siinä aika moni lääkäri ja muu ihminen hämmästeli hyvää vointiani, kertoo Alazawii.

Kaikesta huolimatta haavoittuminen vei sen verran voimia, että Alazawii kertoo olevansa 60-prosenttisesti voimissaan. Lääkärien arvion mukaan täyteen toipumiseen menee ainakin kolme viikkoa.

"Tapaus todistaa suomalaisten yhtenäisyyttä"

Hasan Alazawii näkee kaikessa tapahtuneessa jotakin hyvääkin.

– Tämä tapaus todistaa, että suomalaiset ovat yhtenäinen kansa. Vaikka maailmalla koetaan, että suomalaiset ovat epäsosiaalisia ja pitävät aina bussipysäkilläkin viiden metrin välin seuraavaan suomalaiseen. Mutta se on vain fyysistä. Henkisesti suomalaiset välittävät toinen toisistaan. Tämä on fakta, sanoo Alazawii hyvin vakaasti.

– Ainoa ongelma on se, että suomalaisten on välillä vaike osoittaa sitä välittämistä toisilleen. Siinä on parantamisen varaa.

– Lohdullista on se, että meillä on rakkautta ja välittämistä sisällämme. Mutta miten se saadaan ulos? Siihen meidän on etsittävä työkaluja, pohtii Alazawii.

Haastattelun lopuksi Hasan Alazawii vielä korostaa, että yhtenäinen kansa on voimakkain kansa, ja hän aikoo osaltaan tehdä parhaansa yhteisen hyvän eteen.

Poliisi on jatkanut tänään tapahtumien selvittämistä muun muassa rekonstruoimalla Turun keskustan tapahtumat.

Muita juttuja aiheesta:

Petsi katsoi hymyilevää puukottajaa suoraan silmiin: "Näki, että hän ei kadu"

Kuvat: Uhriksi joutunut Hassan liikuttui kyyneliin palattuaan tapahtumapaikalle – Turun hiljaisessa hetkessä arvokas tunnelma

Turun iskussa kuolleen 31-vuotiaan naisen pikkuveli: "Ei pysty sanoin kuvailemaan miltä tämä tuntuu"

"Mies kävi naiseen kiinni ison veitsen kanssa" – Larisa todisti Turun rajua puukotusta, lohdutti sylissään uhrin itkevää vauvaa 

Turkulainen Jani yritti estää veriteot: "Mies juoksi ja puukotti samalla ihmisiä, me juoksimme perässä"

Hasan Alazawii loukkaantui mentyään Turun puukkomiehen ja uhrin väliin – Sukulainen: "Hän ei voinut vain katsoa vierestä, kun naista puukotettiin"

Turussa vakavasti loukkaantunut Hassan Zubier: "Näin miehen iskevän maassa makaavaa naista puukolla – hän kuoli käsivarsilleni"

Turun puukotuksessa kuollutta empimättä auttanut ruotsalaismies MTV:lle: "Sadat suomalaiset ovat ottaneet yhteyttä ja halunneet kiittää"

Katso myös videot aiheesta:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme