Mainos
Mainos

Hassi vaatii EU:lle sitovia määräyksiä lobbaukseen

EU:ssa lobbauksen rekisteröiminen on toistaiseksi vapaaehtoista. Sen sijaan Yhdysvalloissa on lobbauksen suhteen jo sitovat määräykset.

Vihreiden euroedustaja Satu Hassi vaatii sitovia määräyksiä lobbaukselle eli eri yhteisöjen vaikuttamispyrkimyksille EU:ssa. Vähintä, mitä hänen mielestään olisi tehtävä on, että rekisteröidyt lobbaajat ilmoittaisivat taustansa ja rahoittajansa.

Hassi esitti vaatimuksensa esitellessään tänään Tampereella koolla olleelle vihreiden valtuuskunnalle ajankohtaisia EU-asioita. Hän esitteli useita esimerkkejä vääristä tiedoista, joita hän oli saanut eri lobbareilta.

Kokoomuksen edustaja Aleksander Stubb on laatimassa parhaillaan parlamentissa mietintöä lobbauksesta. Hassin mielestä kokoomuslaisten näkemys lobbauksesta on kaunistelevaa. Stubb on hänen kertomansa mukaan sanonut, ettei ole koskaan saanut lobbareilta valheellista tietoa. Siksi lobbausta ei olisi syytä rajoittaa.

Sinänsä Hassinkin mielestä päätöksentekijöiden lobbaaminen on väistämätöntä ja välttämätöntäkin. Ongelma hänen mielestään kuitenkin on, että raha ratkaisee liikaa,

Hassi pitää hämmästyttävänä, että Yhdysvalloissakin on sitovat määräykset lobbauksesta mutta EU:ssa ei. EU:ssa lobbauksen rekisteröityminen on toistaiseksi vapaaehtoista.

Valtuuskunnan puheenjohtaja Katri Sarlund oli valmis vahvistamaan Hassin kertomaa Stubbin linjauksista. Stubb oli jokin aika sitten vieraillut Sarlundin työpaikalla Turun normaalikoulussa. Stubb oli puhut lobbauksen tärkeästä merkityksestä. Hän ei kuitenkaan ollut maininnut sanaakaan siitä taloudellisesta epätasa-arvosta, joka eri lobbaajien kesken vallitsee.

Bryssel on Washingtonin jälkeen maailman toiseksi suurin lobbauksen keskittymä. Lobbareita arvioidaan olevan Brysselissä noin 20 000. Europarlamenttiin heistä on akkreditoitunut noin 5000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme