Mainos
Mainos

Hätäilmoitus pian vaikka tekstiviestillä

Hätäkeskuslaitos selvittää uusia tapoja, joilla hätäilmoituksen voisi tehdä.

Tulevaisuudessa hätäkeskukseen voisi ottaa yhteyttä esimerkiksi älypuhelinsovelluksilla sekä video- ja internetpuhelulla.

- Hätäkeskuspäivystäjän on monesti vaikeaa selvittää hätääntyneeltä soittajalta, mistä on kysymys ja mitä tapahtuu. Paikan päältä saatu videokuva saattaa kertoa muutamissa sekunneissa, mistä on kyse, Marko Nieminen kertoo.

Uusien tekniikoiden käyttöönottoa hidastaa muun muassa se, että tietoturvaongelmat täytyy pystyä estämään. Uudet tekniikat eivät myöskään saa asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Avun saanti ei saa olla kiinni siitä, millaisia välineitä kullakin on varaa hankkia.

Vuonna 2015 hätäilmoituksen voi tehdä myös tekstiviestillä numeroon 112. Kuulovammaiset voivat jo nyt lähettää hätätekstiviestejä, mutta jokaisella hätäkeskuksella on oma puhelinnumeronsa.

Niemisen mukaan Euroopassa hätätekstiviestin lähettäminen on yleensä rajattu erityisryhmille tai sen käyttö edellyttää rekisteröitymistä. Suomessa ei ole vielä päätetty, jääkö hätätekstiviesti vain erityisryhmien käyttöön, vai tuleeko siitä avoin kaikille.

Nieminen huomauttaa myös, että hätätilanteessa keskustelu tekstiviestein on hitaampaa kuin soittaminen. Siksi Hätäkeskuslaitos toivoo, että hätäilmoitus tehtäisiin tulevaisuudessakin tekstiviestin sijaan soittamalla silloin kun se on mahdollista.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme