Mainos
Mainos

Hätäkeskus ei uskonut lääkäriä - potilas halvaantui

Helsinkiläisen palvelutalon asukkaasta tuli vuodepotilas kertaheitolla, kun hätäkeskus ei ymmärtänyt lähettää aivoinfarktipotilaalle apua ajoissa paikalle.

Potilas joutui odottamaan ambulanssia peräti kaksi ja puoli tuntia, vaikka hänen seurassaan ollut lääkäri totesi hätäkeskukselle avuntarpeen olevan kiireellinen. Lääkärin sana ei kuitenkaan painanut. Apu saapui paikalle liian myöhään ja potilas halvaantui. Tapaus sattui viime vuoden lokakuussa ja nousi myös julkisuuteen.

Hätäkeskukset toimivat viranomaisten ohjeistusten mukaisesti. Aluehallintovirasto tutki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hälytysohjeet ja totesi ne asianmukaisiksi. Nyt hätäkeskuksen toiminta tapauksessa on siirtynyt sisäasiainministeriön selvitettäväksi.

– Ilmeisesti he tulkitsivat virheellisesti, että potilas on jo laitoshoidossa ja kyse on siirtokuljetuksesta. Ministeriö selvittää, onko hätäkeskuksen tulkinta ollut virheellinen, sanoo sosiaali- ja terveydenhuoltoyksikön päällikkö Kirsti Riihelä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Virastosta korostetaan, että potilaan ikä tai asuinpaikka eivät saa vaikuttaa ensihoidon kiireellisyyteen. Viraston mukaan ohjeet eivät ohjeista hätäkeskusta valitsemaan palvelutalon asukkaille kiireetöntä sairaankuljetusta.

Ministeriön mukaan hätäkeskukset saavat menettelyistään muun muassa sähköpostitse satoja valituksia vuosittain. Varsinaisia kanteluita tehtiin viime vuonna 44 kappaletta, joista 14:ssä tapauksessa havaittiin joitain puutteita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme