Mainos
Mainos

Hautala haluaa lisää ihmisoikeuksia ja vähemmän rössypottua

Viime eduskuntakauden europarlamentaarikkona Brysselissä asunut Heidi Hautala yllättyi itsekin muutostaan takaisin Suomeen.

– Se oli kyllä äkkiratkaisu. Vihreät valitsivat minut ministeriksi maanantai-iltana, mutta vielä edellisen viikon perjantaina minulle ei ollut minkäänlaista aavistusta, että näin voisi käydä, Hautala muistelee.

Hautala valittiin kehitysministeriksi ja hän myöntääkin, ettei olisi liikkunut Brysselistä mihinkään, jos ministeritehtävä ei olisi liittynyt ulkopolitiikkaan.

– Aion nivoa kehitysasiat entistä paremmin muun ulkopolitiikan kanssa, Hautala kertoo.

Hautala onkin vannoutunut ihmisoikeuksien puolustaja. Hän on toiminut EU:ssa ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtajana ja kokeekin, että kehitysministerin salkku on kuin räätälöity hänen kannettavakseen.

– EU:ssa luomani suhteet ovat hyödyksi myös tässä tehtävässä, Hautala kertoo.

Kehityspolitiikka on keskeinen osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, mutta Hautala painottaisi vieläkin enemmän ihmisoikeuksia.

– Jos saisin yksin päättää kehitysasioista, niin meillä olisi hyvin vahva ihmisoikeuspainotus, Hautala kertoo.

Yksi asia mistä Hautala on erityisen huolissaan on niin sanottu rankaisemattomuuden kulttuuri.

– Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa kulttuuri on valitettavan usein sellainen, että tietyt ihmiset saavat tehdä ihan mitä vaan joutumatta vastuuseen, Hautala kertoo.

Costa Rica yksi suosikki

Ulkopolitiikasta ja globaaleista asioista kiinnostunut Hautala on matkustanut paljon. Viimeisin kehitysmaakohde oli Honduras, mutta se ei noussut suosikiksi. Toinen Väli-Amerikan kohde kylläkin.

– Yksi suosikkini on Costa Rica, jonne tein pienen pysähdyksen lentokoneen vaihtoa varten. Siellä on kaunis luonto, hienot maisemat ja Costa Rica on vielä valtio, joka on ymmärtänyt lähteä suojelemaan luontoaan, Hautala kehuu.

"Olen inhonnut rössypottua lapsesta saakka"

Hautala aikoo lomailla kesällä sekä Varsinais-Suomessa että Pohjois-Pohjanmaalla. Alkuperäisenä oululaisena Oulu voittaa kuitenkin paras kesäpaikka -äänestyksessä

– Kyllä hienoin kesäpaikka löytyy Pohjois-Pohjanmaalta. Karut ja hiekkaiset mäntymetsät ovat minun makuuni, Hautala kertoo.

Mutta kaikki mikä tulee pohjoisesta ei ole Hautalan mieleen. Oulun perinneruoka rössypottu eli veripalttu saa Hautalan ihokarvat nousemaan vieläkin pystyyn, vaikka ministeri on pistänyt verisoppaa suuhunsa viimeksi lapsena.

– Inhosin sitä jo koulussa ihan suunnattomasti. Sen jälkeen, kun minusta tuli absoluuttinen kasvissyöjä, niin rössypottu jäi viimeistään kokonaan pois, Hautala muistelee.

Hautala ei siis suosittele kesäruuaksi oululaista perinneruokaa, mutta mitä sitten?

– Paras kesäruoka on kauden kasviksista tehty runsas salaatti, jossa on esimerkiksi grillattua vuohenjuustoa mukana, Hautala vinkkaa.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme