Mainos
Mainos

Hautala kaipaa Medvedeviltä katetta puheille

Heidi Hautala

Venäjää demokratiavajeesta usein arvostellut kansanedustaja Heidi Hautala on seurannut Venäjän eilistä vallanvaihtoa suurella mielenkiinnolla.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Hautala pitää myönteisenä sitä, että presidentti Dmitri Medvedev korosti eilen juhlapuheessaan yksilönvapauksien ja ihmisoikeuksien tärkeyttä. Hautala jää kuitenkin kaipaamaan Medvedeviltä todellisia näyttöjä.

- On tietysti erittäin hienoa kuulla, että uusi presidentti puhuu kansalaisvapauksista ja talouden vapauksista, mutta niin kuin moni on huomauttanut, nämä puheet ovat Venäjän johtajilla olleet agendalla jo pidempään. EU:n johtajat voisivat tarttua näihin puheisiin ja vaatia niille katetta, että ne myös käytännössä toteutuisivat, Hautala ehdottaa.

Kansanedustaja Heidi Hautala on kirjoittanut Venäjän nykytilannetta arvostelevan Venäjä-teesit -kirjan.

Hautala on koonnut pamflettiinsa väitteitä Venäjän demokratian kehityksestä ja suhteista muuhun maailmaan. Hautalan pääajatus on, että vakaata valtiota ei synny ilman ajattelun ja toiminnan vapautta, mitä Venäjällä ei ole.

Hautalan mukaan kaikilta mailta tulee vaatia vastuullista käytöstä, myös Venäjältä, ja siksi sen asioista on kyettävä puhumaan avoimesti ja rehellisesti. Hautala itse noudatti avoimen keskustelun ohjettaan eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunnossa 2006. Hautalan Venäjää arvostellut puhe tuomittiin kuitenkin huonoksi käytökseksi ja osoitukseksi tyylitajun puutteesta.

Venäjän presidentti vaihtui eilen, kun Medvedev vannoi virakavalansa. Vladimir Putin jää kuitenkin pääministeriksi. Hautala ei uskokaan, että presidentin vaihtumisella on suurta vaikutusta Venäjän yhteiskunnallisessa elämässä.

- Mielestäni tässä on taattu tietty vallan jatkuminen. On mielenkiinoista, että neuvostoajan symbolit ja rituaalit ovat palanneet käyttöön. Huomenna, kun vietetään Voiton päivää, niin siellä ohjuksia esitellään Punaisella torilla ihan kuin parhaisiin neuvostoaikoihin, Hautala arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme