Mainos
Mainos

Hautala: Nato-jäsenyys ei ole ajankohtaista

Toista kertaa presidenttiehdokkaana olevan Heidi Hautalan mielestä Nato-jäsenyyden hakeminen ei ole ajankohtaista. Hautala myös karsisi presidentin valtaoikeuksia roimasti.

Vihreiden presidenttiehdokkaan Heidi Hautalan mielestä Suomen turvallisuuspoliittisen linjan tulee jatkossakin perustua EU:n turvatakuisiin, eikä Nato-jäsenyyden hakeminen ole ajankohtaista. Hautalan mukaan unionin perustuslain vastatuuli ei hidasta puolustusyhteistyön kehitystä.

Presidentin valtaoikeuksia toista kertaa presidenttiehdokkaana oleva Hautala olisi valmis karsimaan kovalla kädellä.

Hautala aloittaa MTV:n uutisten presidenttiehdokkaiden kesähaastattelusarjan, joka jatkuu koko heinäkuun.

Hautala lomailee kesämajallaan Helsingissä levollisin mielin, sillä vaalikampanjan käytännön asioista hän on hoitanut jo suuren osan. Häntä harmittaa se, että istuvan presidentin ja pääministerin mukanaolon vuoksi itse kampanjointi jäänee lyhyeksi.

- Tämä on ikävää siksi, että olisi varmasti koko ajan ajankohtaisia asioita, kuten EU:n kehitys, turvallisuuspolitiikka ja EU:n Venäjänsuhteeet, joista pitäisi voida keskustella. On sääli, jos kaikki jäävät sinne ihan viime metreille, presidenttiehdokas valittelee.

Entisen europarlamentaarikon mielestä EU:n perustuslaissa otettu tuumaustauko ei merkitse sitä, että unionin turvallisuus-ja puolustuspoliittinen kehitys pysähtyisi tai edes hidastuisi.

- Itse en ole ollut kovin ymmärtäväinen niitä kohtaan, jotka ovat sanoneet, että EU:n perustuslakitilanne jotenkin antaisi mahdollisuuden ryhtyä valmistelemaan Naton jäsenyyshakemusta. Minusta mitään tällästä uutta elementtiä tässä ei ole.

Suomalaisen hyvinvoinnin pelastamisessa Hautala on pettynyt EU:n rooliin. Hänen mielestään ainakin verotuskysymykset on avattava kun perustuslakia muokataan uudelleen.

- EU-maiden tulisi keskenään hillitä tällaistä jäsenmaiden välistä, mielestäni epätervettä verokilpailua, joka saa aikaan sen, että yritykset pakkaavat laukkujaan ja jättävät joskus satoja tuhansiakin työttömiä jälkeensä.

Toista kertaa presidenttiehdokkaan olevan Hautalan mielestä Suomessa ei tarvita enää vahvaa presidenttiä, vaan roolia täytyy nykyaikaistaa ja valtaoikeuksia karsia.

- Katsoisin että nimenomaan ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja puolustuspolitiikka ovat ne politiikan alat, jotka kuuluvat hallitukselle ja eduskunnalle. Minun on hyvin vaikea nähdä, että presidentillä pitäisi olla sillä alalla muodollista päätösvaltaa.

Presidenttinä Hautala olisikin mielellään suunnannäyttäjä ja mielipidevaikuttaja.

- Jos minusta tulee presidentti niin lupaan, että suomalaisten suurin ongelma - yksinäisyys - tulee laajaan keskusteluun. Mietitään, miten Suomesta tulee yhteisöllisempi ja kaikille ihmisille parempi maa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme