Mainos
Mainos

Hautala on tyrmistynyt Halosen ja Vanhasen kommenteista

Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala sanoo, että presidentin on kunnioitettava parlamentarismia. Hän ihmettelee muiden presidenttiehdokkaiden lausuntoja kriisinhallintalaista.

Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala kummastelee presidentti Tarja Halosen ja muiden presidenttiehdokkaiden lausuntoja kriisinhallintalaista. Hautala sanoo kannanotossaan pitävänsä tyrmistyttävänä, että Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen eivät luota Suomen perustuslakiin, jonka tulkinnasta päättää eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Hautalan mielestä presidentti ja pääministeri ovat itse kriisinhallintalain valmistelussa syyllistyneet siihen politikointiin, josta he nyt syyttävät perustuslakivaliokuntaa.

- Presidentti suostui lopulta pitkin hampain YK:n sivuuttamiseen operaatioista päätettäessä, ja tästä hyvästä hallitus antoi presidentille joukkojen lähettämiseen veto-oikeuden.

Hautala arvostelee Vanhasta siitä, että tämä pikaistuksissaan veti lakiesityksen pois eduskunnasta. Hautalan mukaan siinä pysäytettiin suotuisasti ja asian vaatimalla vakavuudella edennyt parlamentaarinen päätöksenteko.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan odotettiin asiantuntijakuulemisen jälkeen muuttavan kriisinhallintalakia juuri presidentin alkuperäisen kannan suuntaan, joka korostaa YK:n asemaa.

- Kun vielä presidenttikin on puolustanut pääministerin menettelyä, voi kysyä, kuinka kykenevä kumpikaan olisi presidenttinä kunnioittamaan perustuslaissa määriteltyä valtioelinten toimivallan jakoa.

Hautala muistuttaa itse esittäneensä jo lakiesityksen lähetekeskustelussa, että suomalaisten joukkojen lähettämisestä päättää hallitus eikä presidentti. Hautala on myös esittänyt, että presidentti voisi luopua ylipäällikkyydestä. Hautalan mielestä olisi korkea aika aloittaa keskustelu siitä, miten presidentti voi osoittaa vahvuutensa arvojohtajana, joka kannanotoillaan viitoittaa tietä presidentin aseman normalisoimiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme