Mainos
Mainos

Hautala: Vihreiden leimaaminen huumemyönteisiksi vastuutonta

Vihreän liiton johto säikähti puolueen nimihenkilöiden huumelausunnoista julkisuudessa syntynyttä kohua ja ryhtyi tänään vastaiskuun. Puheenjohtaja Osmo Soininvaara ja europarlamentaarikko Heidi Hautala kutsuivat tiedotusvälineet kuulemaan, ettei puolue aja yhdenkään huumeen laillistamista. Kokonaan eri asia sitten on, pitääkö huumeiden käytöstä rangaista. Soininvaara sanoi, että hänen kantansa on epävarma, mutta toistaiseksi perusteet rangaistusten käytölle ovat painavammat. Hautala oli selvemmin sen puolesta, ettei käytöstä pitäisi rangaista.

Kohu vihreiden huumelausuntojen ympärillä lähti liikkeelle, kun puolueen nuorten puheenjohtaja Markus Drake ilmoitti TV1:n vaalikeskustelussa kannattavansa mietojen huumeiden laillistamista. Eduskuntavaalien alla vellomaan lähtenyt huumekeskustelu oli kaikkea muuta kuin miellyttävä asia vihreiden johdolle. Hautala sanoi, että vihreiden leimaaminen huumemyönteisiksi on vastuutonta.

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma kommentoi tänään Ilta-Sanomissa, että "vihreillä näyttää olevan huumeongelma". Soininvaara antoi samalla mitalla takaisin: "En aio sanoa, että sosiaalidemokraateilla on alkoholiongelma".

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz otti hänkin jotain irti huumekohusta ja ilmoitti, että "kokoomus ei lähde sellaiseen hallitukseen, joka yllyttää nuorisoa huumeiden käyttöön". Soininvaara piti heittoa järjettömänä ja osoitti sen omalla tyylillään: "Voin sanoa, että vihreät eivät lähde sellaiseen hallitukseen, joka yllyttää pedofiliaan".

Apua hakevaa ei pitäisi rangaista


Soininvaara muistutti, että hän oli peruspalveluministerinä antamassa hallituksen esitystä, jossa huumeiden käytöstä rangaistaan. Rangaistuksena on eräänlainen pikasakko, mutta siltä välttyy, jos hakeutuu hoitoon. Soininvaaran mukaan ongelmaksi jäi kuitenkin se, että hoito tarkoittaa vain lääketieteellistä hoitoa ja sitä voi käytännössä saada vasta, kun selvä huumeriippuvuus on jo olemassa.

Soininvaaran mielestä ei ole kauhean järkevää rangaista, jos itse hakee apua huumeiden käyttöön. Näin ei välttämättä tapahdukaan, mutta monilla nuorilla tuntuu olevan sellainen käsitys.

-En osaa nähdä huumeiden käytön rankaisemista hyvän ja pahan ristiriitana. Asiantuntijat ovat ihan perustellusti asiasta eri mieltä. Siitä pitäisi voida käydä keskustelua ilman, että aletaan heilutella leimakirveitä, huomautti Soininvaara.

EU-maista vain Suomi, Ruotsi ja Kreikka rankaisevat huumeiden käytöstä.

Soininvaara muisteli, miten hän ministeriaikanaan sai pahempien huumemaiden kollegoilta isällisiä neuvoja, että kyllä hekin yrittivät aluksi rangaista, mutta kokemukset osoittivat, ettei se kannata. Kannabis on sallittu eräissä maissa, mutta "Suomesta lähtöisin olevia" syitä sen vapauttamiseen ei Soininvaaran mukaan meillä ole. Hän lisäsi, että jos olosuhteet muissa EU-maissa muuttuvat, se tietysti pitää ottaa täälläkin huomioon.

(MTV3-STT)

Katso Tarja Hakulisen juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 14.02.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme