Mainos
Mainos

Hautalan Venäjä-kritiikki kohahdutti eduskunnassa

Erityisesti vasemmistopuolueet paheksuivat Heidi Hautalan kriittistä näkemystä Venäjän demokratiakehityksestä. Hautala peräänkuulutti puheessaan Venäjälle oikeusvaltion periaatteita, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja demokraattista vastuuta.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala on saanut aikaan kohahduksen eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunnossa arvostelemalla suorin sanoin Venäjän sisäistä tilannetta.

Hautala sanoi, että Venäjän duuma on vallan keskittämisen seurauksena taantunut vuotta 1905 edeltävään tilaan, jolloin kaikki valta oli tsaarilla. Duuma sai itsevaltiaalta rajoitetut valtaoikeudet samalla kun Suomen eduskuntauudistus toteutui sata vuotta sitten.

Samalla Hautala peräänkuulutti Venäjälle oikeusvaltion periaatteita, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja demokraattista vastuuta.

Seremoniallisessa juhlaistunnossa kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat saivat pitää ennakkoon valmistellun lyhyehkön puheen. Tilaisuutta oli seuraamassa suuri joukko kansainvälisiä vieraita.

Osa edustajista paheksui

Monet kansanedustajat ihmettelivät ja jopa paheksuivat istunnon jälkeen Hautalan esiintymistä. Eräiden mielestä Venäjän tilanteen nostaminen esille ei ollut asiallista Suomen eduskunnan juhlaistunnossa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari myönsi, että Hautalan puhe hämmästytti.

- Vapaassa maassa saa tietenkin sanoa vapaasti, mutta erikoinen tulkinta se oli ja erikoinen oli paikkakin, hän sanoi.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen oli vieläkin suorapuheisempi.

- Se oli pohjanoteeraus eikä kuulu tällaiseen juhlatilaisuuteen. Tyylitajua pitää olla aivan siitä riippumatta, mitä mieltä ollaan Venäjän demokratian tilasta. Tämä ei ollut oikea paikka käydä tuollaista keskustelua. Sitä paitsi vertaus duuman tilanteesta oli historiallisesti väärä.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vile'n sanoi, että Hautala halusi käyttää juhlaistunnon tarjoaman foorumin muun politiikan tekemiseen, mihin hänellä kansanedustajana tietysti oli oikeutensa.

- Hautalan arvioon Venäjän demokratian haasteista voi varmaan monessa kohdin yhtyä, mutta tämänkaltaisessa juhlaistunnossa olisin itse käyttänyt toisenlaista harkintaa. Näiden mielipiteiden ilmaisemiseen löytyy eduskunnassa muitakin foorumeita.

Vasemmisto hermostui

Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes sanoi, että itse olisi pitänyt tällaisen puheen toisenlaisessa paikassa. Siimeksen mielestä Hautalan näkökulma oli kyllä kiinnostava, mutta historiallinen analyysi ei ihan reilu.

Esko-Juhani Tennilän mielestä Hautala teki "ruman tempun".

- Oliko tämä oikea foorumi täräyttää viimeisen päälle kovaa, Tennilä kyseli. Tennilän mielestä Hautala ei ole oikeasti perillä, mitä Venäjällä tapahtuu.

Keskustan Aulis Ranta-Muotio piti vähän sopimattomana Hautalan tapaa puuttua Venäjän sisäiseen kehitykseen Suomen oman eduskunnan juhlassa.

RKP:n europarlamentaarikko Henrik Lax puolusti Hautalan Venäjä-arviota "hyvin realistisena". Hän muisteli parisen viikkoa sitten Strasbourgissa kuulemaansa Venäjän ulkoministerin puhetta. Laxin mielestä se oli pelottavaa puhetta, kaiku menneisyydestä.

- Meidän on syytä ilmaista huolemme kehityksestä myös suoraan Venäjän johdolle, Lax sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme