Mainos
Mainos

Hauva ja helle voivat olla tappava yhdistelmä

Ihmisiä hellivä kesäinen kuumuus voi olla lemmikkieläimille pelkkää tuskaa. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö muistuttaa, että eläin kärsii kuumuudesta.

- Eläimelle täytyy olla tarjolla varjoa ja vettä, Ylisirniö muistuttaa.

Koiran jättäminen tulikuumaan autoon on toistuva ilmiö.

- Melkein poikkeuksetta joka kesä tulee tapauksia, joissa poliisin on rikottava auton ikkunat, jotta saadaan happea sisällä puolikuolleena olevalle koiralle.

Helteellä auton lämpötila nousee hyvin nopeasti jopa hengenvaaralliseksi lemmikille. Ikkunoiden auki jättäminen ei riitä, sillä ilma ei pääse vaihtumaan tarpeeksi.

Helpotusta viilennyspannasta

Eläimen kärsimystä voi lieventää turkkia kastelemalla. Lisäksi eläintarvikeliikkeistä saa viilennyspantoja ja petiä viilentäviä alustoja.

Vakavin seuraus kuumuudesta voi olla lämpöhalvaus ja kuolema, jotka voivat tulla hyvinkin nopeasti.

- Jos eläin saa lämpöhalvauksen, sille pitää antaa vettä ja toimittaa nopeasti eläinlääkärille, Ylisirniö kertoo.

Parasta ennaltaehkäisyä on se, että ei vie lemmikkiä kuumuuteen.

- Moni jättää koiran autoon, koska ajattelee nopeasti käyvänsä hoitamassa asioita. Aika voi kuitenkin venyä, ja lämpötila nousee.

Kesäkissa ei kuulu kesään

Kesäaika tuo lemmikeille monia muitakin vaaroja. Maalle lemmikkiä uhkaavat muun muassa ötökät.

- Maalla lemmikillä olisi hyvä olla punkkipanta kaulassa. Jotkut eläimet voivat myös saada allergisia reaktioita ampiaisten pistoksista. Kyypakkaus toimii ensiapuna, mutta lemmikki pitää viedä myös eläinlääkärille, Ylisirniö sanoo.

Maalla on lisäksi huolehdittava siitä, että koira ei pääse karkaamaan. Aivan oma lukunsa ovat puolestaan kesäkissat, joita ihmiset ottavat edelleen hanakasti.

- Kesäkissa ei kuulu suomalaiseen lomanviettoon vaikka moni niin luulee. On eri asia lähteä lemmikin kanssa lomailemaan kuin ottaa lomalemmikki, Ylisirniö huomauttaa.

Koira terassille vain hetkeksi

Kesä on terassien aikaa, ja joillekin terasseille voi ottaa mukaan myös koiran. Ylisirniön mukaan koira voi viihtyä terassilla, jos se on tottunut olemaan kaupungilla ja pitää ihmisistä.

- Ihmisten vilinän seuraaminen voi olla koirasta ihan mukavaa.

Koira ei kuitenkaan jaksa innostua terassilla istumisesta yhtä kauan kuin ihmiset.

- Koira voi olla mukana jonkin aikaa, mutta ei sitä voi ottaa tuntikausiksi terassille roikkumaan.

Myös terassilla on muistettava lemmikille välttämätön kahden v:n sääntö eli varjoa ja vettä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme