Mainos
Mainos

Havupuista apu syövänhoitoon?

Suomalaiset peruspuut mänty ja kuusi ovat osoittautuneet hyviksi antioksidanttien lähteiksi. Nyt niistä kaavaillaan apua jopa syövän hoitoon.

Männystä saatava pettu on tuttu ravintolisä jo vanhastaan ja nykyään myös kaupallinen tuote. Sitävastoin kuusen sisäoksien terveysaineet ovat uudempi havainto ja soveltava tutkimus on käynnissä.

Turussa, Åbo Akademissa keitetään kuusesta arvokkaita suoja-aineita. Luonto on kehittänyt ne puulle itselleen turvaksi homeita, bakteereita ja hyönteisiä vastaan, mutta myös ihminen hyötyy niistä.

-Näitä antioksidantteja kutsutaan mm. nimellä lignaani. Eri puulajeissa on erilaisia aineita, kertoo professori Bjarne Holmbom Åbo Akademista.

-Antioksidanteilla on mielenkiintoinen vaikutus kolesteroliin siinä mielessä, että se estää kolesterolin hapettumisen ja sillä tavalla vähentää riskiä saada sydän- ja verisuonisairauksia. Kuusen päälignaanilla on tehty kokeita rotilla, joille on aiheutettu rintasyöpää ja on todettu, että tämä aine hyvin tehokkaasti hidastaa syövän kasvua, jatkaa Holmbom.

Kuusen tehoaineista kehitellyt terveysvaikutteiset kuluttajatuotteet aiotaan saada myyntiin parin vuoden kuluessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.11.2002).

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot