Mainos
Mainos

Hawk-turman syy varmistunut

Kone törmäsi haapanaparveen. Onnettomuuden tutkintolautakunta esittää lintujen muuttoennustuksen kehittämistä.

Kruunupyyssä syyskuun lopulla sattuneen Hawk-onnettomuuden aiheuttajaksi on varmistunut lintujen imeytyminen moottoriin. Harjoituslennolla ollut ilmavoimien Hawk törmäsi haapanaparveen noin sadan metrin korkeudessa.

Moottoriin imeytyi useita lintuja, minkä seurauksena koneen moottori sammui. Ohjaaja yritti käynnistää moottoria uudelleen, mutta lentokorkeus oli liian matala. Ohjaaja pelastautui heittoistuimella viisi sekuntia ennen koneen syöksymistä maahan. Onnettomuuden tutkintalautakunnan mukaan ohjaaja toimi esimerkillisesti vaativassa tilanteessa

Hawk tuhoutui lähes täysin maahantörmäystä seuranneessa tulipalossa. Koneen arvo oli noin 2,7 miljoonaa euroa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta Suomen ilmavoimien historiassa, kun kone putoaa törmättyään lintuihin, kertoo Kruunupyyn onnettomuutta selvittäneen tutkintalautakunnan puheenjohtaja majuri Mikko Hietanen. Törmäyksiä lintujen kanssa on sattunut ennenkin, mutta joka kerta aiemmin koneet ovat päässeet laskeutumaan turvallisesti kentälle.

Lintujen muutosta halutaan tarkempia ennusteita

Onnettomuuden tutkintalautakunta esittää lintumuuttoennusteiden kehittämistä, jotta vastaavilta onnettomuuksilta vastaisuudessa vältyttäisiin. Nykyisellään lintujen muuttoennuste perustuu teoreettiseen kaavaan ja vallitsevaan säähän. Ongelmana on se, että ennuste ei perustu todellisiin lintuhavaintoihin, huomauttaa Hietanen.

Tietoa lintujen muutosta voitaisiin hänen mukaansa saada esimerkiksi internetin lintuhavaintojen kautta.

Myös ilmavoimien valvontakeskusten ohjeistusta haluttaisiin tarkastaa. Käytännössä valvontatutkat havainnoivat myös lintuja. Esimerkiksi lintujen muuton alkamista koskevan tiedon välittäminen lentäville yksiköille parantaisi huomattavasti ennusteita, jatkaa Hietanen.

Lisäksi ehdotetaan muun muassa lentoharjoitusten riskianalyysin kehittämistä. Niin ikään Hawk-simulaattorikoulutukseen haluttaisiin lisätä vastaava lintuharjoite.

Simulaattorikoulutuksessa harjoitellaan jo tätä nykyä törmäystä lintuihin. Kruunupyyn kaltaista tapausta ei kuitenkaan ole osattu edes kuvitella, huomauttaa Hietanen. Kyseisessä törmäystilanteessa moottori sammui ja todennäköisyys saada moottori uudelleen käyntiin on äärettömän pieni.

Kruunupyyn turman aiheuttaneet linnut tunnistettiin myöhemmin haapanoiksi. Haapana on keskikokoinen sorsalintu, joka painaa 600-800 grammaa ja jonka pituus on 43-51 senttiä.

Haapanat lentävät erikokoisissa ja melko tiheissä parvissa. Ne muuttavat sekä yöllä että päivällä. Kruunupyyssä Hawk törmäsi haapanoihiin myöhään illalla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme