Mainos
Mainos

HBL: Jussi Niinistö haluaa ahvenanmaalaiset siviilipalvelukseen

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mielestä ahvenanmaalaisten tulisi mennä siviilipalvelukseen kuten muidenkin suomalaismiesten, jotka eivät suorita varusmiespalvelusta. Niinistö kertoi näkemyksestään Hufvudstadsbladetille.

Nykylain mukaan ahvenanmaalaiset voivat palvella luotsi- tai majakkalaitoksessa tai muussa siviilihallinnossa Puolustusvoimien sijaan.

Niinistö sanoo, että Ahvenanmaan itsehallintolakia pitäisi muuttaa, jotta maakunnan miehillekin tulisi siviilipalvelusvelvoite. Nykylakia hän pitää "kuolleena kirjaimena". Saarelaisia mahdollisesti koskevan siviilipalveluksen pituus olisi Niinistön mukaan sama kuin mantereellakin eli 347 päivää.

Lakimuutos pitäisi tehdä Ahvenanmaan itsehallintolakiin, jota on määrä uudistaa kokonaisuudessaan lähiaikoina. Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström ei innostu Niinistön ajatuksesta.

– Suomessa on yleinen asevelvollisuus, mutta koska Ahvenanmaa on demilitarisoitu ja neutralisoitu, asevelvollisuus ei koske Ahvenanmaata. Jos puolustusministeriö haluaa keskustella asevelvollisuus- ja siviilipalvelusjärjestelmästä, se sopii, Löfström sanoi Hufvudstadsbladetille.

– Mutta keskustelua pitäisi tehdä eri yhteydessä kuin itsehallintolakia uudistettaessa.

Puolustusministeri Niinistö katsoo, että demilitarisointi ei estäisi siviilipalvelukseen määräämistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme