Mainos
Mainos

HBL: Teinityttöjen masennuslääkkeiden käyttö lisääntynyt

Masennuksesta kärsivien määrä ei kuitenkaan välttämättä ole kasvanut, sillä lääkkeitä käytetään nykyisin myös esimerkiksi bulimian tai anoreksian hoidossa.

Nuoret käyttävät aiempaa enemmän masennuslääkkeitä, kertoo Hufvudstadsbladet. Erityisesti teini-ikäisten tyttöjen lääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Vuonna 2005 kolme sadasta 15-19-vuotiaasta tytöstä käytti masennuslääkkeitä, kun vuonna 1998 lääkkeitä käytti vain yksi sadasta samanikäisestä tytöstä.

Tutkimuspäällikkö Timo Klaukka Kansaneläkelaitokselta arvioi kuitenkin, ettei masennuksesta kärsivien määrä ole silti kolminkertaistunut. Klaukka arvelee, että lääkkeitä käytetään nykyisin lievään masennukseen sekä bulimian ja anoreksian hoidossa. Myös valmisteiden hintojen lasku jopa neljännekseen alkuperäisestä on lisännyt masennuslääkkeiden käyttöä.

Käytetyimpiä valmisteita ovat muun muassa Citalopram, Sertralin ja Escitalopram. Nämä niin sanottuun SSRI-ryhmään eli serotoniinin takaisinoton estäjiin kuuluvat lääkkeet eivät ole kuitenkaan vaarattomia.

- Osa masennuslääkkeistä lisää itsemurhan tai itsetuhoisten ajatusten riskiä, muistuttaa osastopäällikkö Erkki Palva Lääkelaitoksesta.

Suurin osa reseptin saaneista ovat avohoidossa ja tapaavat terapeuttiaan parhaimmassa tapauksessa pari kertaa kuukaudessa. Palvan ja Klaukan mukaan terapeuttien määrä ei ole kuitenkaan lisääntynyt samassa suhteessa lääkemääräysten kanssa. Näin ollen riskinä on, että potilas lähetetään kotiin pelkän pilleripurkin kanssa, samalla kun nuoren riski itsemurhaan kasvaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme