Mainos
Mainos

He ovat Suomen Nato-raportin takana

Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksia on arvioinut neljä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijaa.

Selvitys luovutettiin tänään ulkoministeri Timo Soinille (ps.) Hallitus sopi vuosi sitten hallitusneuvotteluissa erillisen Nato-jäsenyysarvion tekemisestä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selvityksen yhteydessä.

Nato-selvityksen ovat laatineet ranskalainen tutkija Francois Heisbourg, eläkkeellä oleva ruotsalainen suurlähettiläs Mats Bergquist, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja entinen suurlähettiläs René Nyberg.

Francois Heisbourg

Francois Heisbourg (s. 1949) on Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksen (GCSP) ja Lontoossa toimivan Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin (IISS) puheenjohtaja. Lisäksi hän on erityisneuvonantajana Pariisissa toimivan strategian tutkimussäätiössä Fondation pour la Recherche Stratégiquessa. Heisbourg on uransa aikana toiminut useissa tehtävissä muun muassa Ranskan hallituksessa, puolustusteollisuudessa ja yliopistomaailmassa.

Mats Bergquist

Ruotsalainen Mats Berquist (s. 1938) on eläkkeellä oleva kokenut diplomaatti. Hän jäi eläkkeelle Ruotsin ulkoasiainhallinnosta vuonna 2005 toimittuaan suurlähettiläänä muun muassa Tel Avivissa, Helsingissä ja Lontoossa. Eläkkeelle jäämisen jälkeen Bergquist on toiminut Växjön yliopiston kanslerina, Ruotsin ulkopoliittisen instituutin hallituksen puheenjohtajana ja Ruotsin kuninkaallisen sotatieteellisen akatemian hallituksen jäsenenä.

Teija Tiilikainen

Teija Tiilikainen (s. 1964) toimii Ulkopoliittisen instituutin johtajana. Sitä ennen Tiilikainen on työskennellyt muun muassa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimusverkoston johtajana (2003-2009) ja Ulkoasiainministeriön valtiosihteerinä (2007-2008). Tiilikainen on ollut jäsenenä esimerkiksi Euroopan turvallisuuskysymyksiä selvittäneessä korkean tason paneelissa (Panel of Eminent Persons on European Security as a Common Project, 2015) ja Euroopan komission yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkan liittyvää tutkimusta selvitelleessä korkean tason työryhmässä (2015-2016) ja EU:n perustuslakikonventissa 2002-2003.

René Nyberg

René Nyberg (s. 1946) on toiminut muun muassa suurlähettiläänä Wienissä, Moskovassa ja Berliinissä. Nyberg oli East Office of Finnish Industriesin toimitusjohtaja vuosina 2008-2013. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Parlamentaarisen puolustuskomitean apulaissihteerinä vuosina 1979-1981.

Lähde: Arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot