Mainos
Mainos

Hedelmäpeliin halutaan tunnistekortti

Alaikäiset voitaisiin karkottaa rahapeliautomaateilta ottamalla käyttöön kortti, jota ilman pelejä ei voi pelata. Netissä laittomia pelejä pelaava voisi vaatia rahojaan takaisin. Myös peliriippuvaisten hoitoa pitäisi kehittää.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa, että arpajaislakiin kirjataan 18 vuoden alaikäraja kaikille rahapeleille. Kaikkiin rahapeleihin otetaan käyttöön pelaajien tunnistamisjärjestelmä ikärajojen valvomiseksi ja pelaamisen säätelemiseksi. Pelaamiseen tarvittaisiin näin jatkossa erillinen, pankkikorttia muistuttava kortti, jonka työntäminen koneeseen avaisi pelin.

- Haluamme myös kieltää mielikuvamainonnan. Suomessa on 50 000 - 60 000 vakavasta peliongelmasta kärsivää, sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Kari Paaso sanoi.

Laittomaan ulkomaiseen pelitarjontaan tulisi työryhmän mielestä puuttua estämällä pelaamiseen käytettävät tietoliikenneyhteydet ja maksujen välitys ulkomaille. Käytännössä tämä tarkoittaa siis pankkitiilien sulkemista Suomessa.

Nettipokerista voisi vaatia rahojaan takaisin

Laittomat etärahapelit, esimerkiksi nettipokeri ulkomaisilla sivustoilla, voitaisiin laittaa aisoihin säännöksellä, jonka mukaan laittomassa pelissä hävinnyt saisi vaatia panoksensa palautettavaksi.

- Tämä olisi tukitoimi, sillä lopputuloshan olisi se, että nämä ulkomaiset pelisivustot tekisivät kaikkensa, että suomalaiset eivät missään nimessä pelaisi heidän sivustoillaan, riski takaisin maksusta olisi liian suuri. Suomalaiset pelissä hävinneet eivät rahojaan takaisin vaatisi, sosiaali- ja terveysminiisteriön hallitussihteeri Ismo Tuominen kertoi.

Raha-automaattiyhdistyksen johtaja Matti Hokkanen ei sen sijaan usko pelaajan tunnistaviin kortteihin.

- Pelaajan tunnistaminen vaatii aikaa ja on teknisesti ja juridisesti erittäin haastavaa. Tällainen olisi maailmanluokan uutinen. RAY:ssa tätä on selvitetty, Hokkanen sanoo.

Työryhmä painottaa sitä, että pelaamisesta aiheutuvien sosiaalisten, terveydellisten ja taloudellisten haittojen ehkäisy on nostettava koko rahapelipolitiikan ensisijaiseksi tavoitteeksi. Pelitoiminnan valvontaa tulisi tehostaa perustamalla tulevan rahankeräyksiä valvovan rekisterin yhteyteen tavara-arpajais-, bingolupa- ja arvauskilpailurekisteri.

Myös peliriippuvaisten hoito pitäisi keskittää yhteen paikkaan, kuten esimerkiksi syöpäpotilaat syöpäosastoille.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama rahapeliongelmien ehkäisyn ja hoidon kehittämisen koordinaatioryhmä luovutti loppuraporttinsa kansliapäällikkö Kari Välimäelle tänään. Selvityksen ehdotukset menevät nyt sisäasiainministeriön selvitettäväksi.

Myös RAY nostaisi ikärajaa

MTV kertoi jo joulukuussa, että myös Raha-automaattiyhdistys haluaa pelaajille 18 vuoden ikärajan. RAY:n mukaan rahapelity ovat aikuisten huvia ja niiden varhainen aloittaminen lisää myöhemmin peliriippuvuutta.

Suomen arpajaislaissa on asetettu raha-automaattien pelaamiselle ikärajaksi 15 vuotta. Kasinopelien ikäraja on 18. Kaikkien pelien ikärajan nostaminen pienentäisi RAY:n vuotuista liikevoittoa vajaalla 10 prosentilla. 15-18 -vuotiaiden pelikiellon vuoksi RAY:n vuosittainen voitto pienenee 30 miljoonalla eurolla.

Raha-automaattien peluu on Suomen suosituin rahapelimuoto. Se tuottaa hyvinvoinnin edistämiseen yli 400 miljoonaa euroa vuodessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme