Mainos
Mainos

Hedelmöityshoidot vain heteropareille?

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnosksen mukaan oikeus hedelmöityshoitoon voidaan rajata koskemaan vain miehen ja naisen muodostamia pareja, kuten on ehdotettu.

Pyrkimys rajata oikeus hedelmöityshoitoon vain miehen ja naisen muodostamille pareille on saamassa merkittävää lisätukea. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on päätymässä siihen, ettei ehdotettu järjestely ole ristiriidassa perustuslaissa taatun kansalaisten yhdenvertaisuuden kanssa.

STT:n haltuunsa saaman lausuntoluonnoksen mukaan valiokunta katsoo, että "ottaen erityisesti huomioon tarkoituksen auttaa lapsettomuudesta vastoin tahtoaan kärsiviä henkilöitä henkilöitä ehdotettu sääntely arvovalintoineen mahtuu lainsäätäjälle kuuluvaan harkintavaltaan eikä ole ristiriidassa perustuslain 6 pykälän kanssa".

Lausuntoluonnoksessa todetaan kuitenkin, että hallituksen alkuperäinen ehdotus, jossa hoidot sallittaisiin myös yksinäisille naisille ja naispareille, vastaa paremmin perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen tavoitteita.

Perustuslakivaliokunnan luonnoksessa kiinnitetään huomiota siihen, että hedelmöityshoitoa annettaisiin nais-mies-pareille silloin, kun lapsettomuus johtuu lääketieteellisistä syistä. Yksinäisten naisten ja naisparien kohdalla näin ei aina ole.

Perustuslakivaliokunta käsittelee asiaa huomenna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme