Mainos
Mainos

Hedelmöityshoitoa ei haluta antaa yksinäisille naisille

Eduskunnan lakivaliokunnan enemmistö haluaa rajoittaa hedelmöityshoidon antamisen vain miehen ja naisen muodostamille avio- tai avopareille. Valiokunta päätti tänään poistaa hallituksen esityksestä kohdan, jonka mukaan hoitoa säätelevä laki koskisi myös yksinäisiä naisia ja lesbopareja.

Tämä kysymys on aiheuttanut eniten kiistaa lain käsittelyssä eduskunnassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta olisi omasta puolestaan ollut valmis hyväksymään laajan soveltamisalan. Sen antaman lausunnon sisältö ratkesi arvalla, kun äänet menivät tasan.

Enemmistö lakivaliokunnan jäsenistä haluaa rajata hoidon antamisen tapauksiin, joissa lapsettomuutta hoidetaan lääketieteellisin perustein. Hedelmöityshoitoa koskeva lainsäädäntö kuuluu ns. omantunnon kysymyksiin. Sitä koskevassa päätöksenteossa ei sovelleta ryhmäkuria.

Lakivaliokunnan käsittelyssä enemmistön puolella vain keskusta, kristillisdemokraatit ja alkiolainen ryhmä säilyivät yhtenäisinä. Lakivaliokunta haluaa kirjoittaa lain perusteluihin selvästi, ettei hedelmöityshoidossa syntyneellä lapsella ole perintöoikeutta siittiöitä luovuttaneeseen biologiseen isäänsä.

Hallituksen esitystä muutetaan eduskunnassa myös siten, että lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietoonsa sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys, vaikka luovuttaja ei sitä itse haluaisi. Valiokunnan on määrä saada mietintönsä valmiiksi ensi viikon loppupuolella. Laki hyväksytään vielä ennen nykyisen eduskunnan työn päättymistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme