Mainos
Mainos

Hedelmöityshoitojen rajaamiselle tuki

Hedelmöityshoitojen rajaaminen vain miehen ja naisen muodostamille pareille ei perustuslakivaliokunnan mukaan loukkaa perustuslaissa taattua yhdenvertaisuutta. Asia ei kuitenkaan ratkennut yksimielisesti.

Oikeus hedelmöityshoitoihin voidaan rajata terveydellisin perustein vain miehen ja naisen muodostamille pareille, eikä sillä loukata perustuslaissa taattua kansalaisten yhdenvertaisuutta. Eduskunnan perustuslakivaliokunta vahvisti kantansa torstaina.

Perustuslakivaliokunnan odotettu kannanotto merkitsee sitä, että laki hedelmöityshoidosta voidaan säätää sellaisena, kuin eduskunnan lakivaliokunta on ehdottanut. Hallituksen alkuperäisessä esityksessä oikeus hoitoihin olisi sallittu myös yksinäisille naisille ja naispareille.

Asiasta kiisteltiin myös perustuslakivaliokunnassa

Kiista jakoi voimakkaasti mielipiteitä jo lakivaliokunnassa ja sama tapahtui myös nyt perustuslakivaliokunnassa. Neljä perustuslakivaliokunnan jäsentä - Arja Alho (sd.), Annika Lapintie (vas.), Outi Ojala (vas.) ja Irina Krohn (vihr.) olivat sitä mieltä, että yksinäisten naisten ja naisparien sulkeminen hoitojen ulkopuolelle loukkaa perustuslaissa taattua yhdenvertaisuutta.

Naisnelikon mielestä tekeillä on nyt laki, joka veisi ajassa reilusti taaksepäin.

-On käsittämätöntä, että valiokunnan lausunnossa painottuvat perusoikeuksia enemmän yksittäisten jäsenten konservatiiviset arvot, Alho ja muut kolme kirjoittivat yhteisessä tiedotteessaan. He kirjauttivat eriävän mielipiteensä myös perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme