Mainos
Mainos

Hedelmöityshoitolain valmistelua jatketaan

Lakiin esitetään, että hoitoa saataisiin antaa heteroparien lisäksi myös yksinäisille naisille ja naispareille. Sijaissynnytysjärjestelyjä laissa ei sallittaisi.

Oikeusministeri Leena Luhtanen päätti tänään, että hedelmöityshoitolain valmistelua jatketaan aiemman oikeusministerin Johannes Koskisen linjausten pohjalta. Lakiesityksen sisältö otetaan mahdollisesti vielä esille hallituksessa lokakuun aikana ennen esityksen antamista eduskunnalle.

Hallituksen esitystä hedelmöityshoitolaiksi on valmisteltu siltä pohjalta, että hoitoa saataisiin antaa heteroparien lisäksi myös yksinäisille naisille ja naispareille. Edellytyksenä olisi, että hoidon antamisen yleiset edellytykset täyttyvät. Hoitoa ei saisi antaa esimerkiksi silloin, jos on ilmeistä että lapselle ei voida turvata tervettä kehitystä. Sijaissynnytysjärjestelyjä laissa ei sallittaisi.

Yksinäisille naisille ja naispareille annettavan hedelmöityshoidon edellytykseksi ei asetettaisi sitä, että sukusolujen luovuttaja voitaisiin vahvistaa lapsen isäksi.

Lapsella olisi 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää biologinen alkuperänsä. Tämän oikeuden toteuttaminen edellyttäisi kuitenkin, että lapsi tietää olevansa hedelmöityshoidon tulos. Perheet saisivat edelleen päättää, kertovatko ne lapselleen, miten hän on saanut alkunsa.

Edellinen yritys tyssäsi

Hedelmöityshoitolakia on valmisteltu Suomessa parikymmentä vuotta. Hallitus antoi vuonna 2002 eduskunnalle sitä koskevan esityksen. Esitys peruutettiin seuraavana vuonna, koska hallitus ei hyväksynyt lakivaliokunnan kantaa siitä, että hoitoja ei olisi saanut antaa yksinäisille naisille tai naispareille.

Hallitus on neuvotellut hedelmöityshoitolakiin liittyvistä vaikeimmista kysymyksistä useaan kertaan kevään 2005 aikana.

Esitys herättää edelleen voimakkaita reaktioita. Sekä kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sari Essayah ilmoittivat tuoreeltaan kannanotoissaan pettyneensä Luhtasen kantaan. Onpa teema pyörinyt jo presidentinvaalikamppailussakin.

Viime elokuussa keskustelua herätti luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen kanta, jonka mukaan keinohedelmöityksessä tulisi käyttää vain aviopuolisoiden omia sukusoluja. Kirkkohallituksen mielestä hedelmöityshoitoja ei myöskään tulisi sallia yksin eläville naisille tai naispareille.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme