Mainos
Mainos

Hedelmöityshoitolaki jäi pöydälle hallituksessa

Lain kiistellyin kohta on naisparien ja yksinäisten naisten oikeus hedelmöityshoitoihin.

Hallitus ei ole saanut aikaan sopua esityksestä hedelmöityshoitolaiksi. Asia jäi pöydälle peruspalveluministeri Liisa Hyssälän pyynnöstä. Esityksen käsittely siirtyy ensi viikkoon.

Pitkään kiistelty esitys muun muassa sallisi hoidot yksinäisille naisille ja naispareille. Käsittelyn lykkääntyminen ei ollut yllätys, sillä ministeri Hyssälä kertoi jo aiemmin tällä viikolla vastustavansa lain hyväksymistä esitetyssä muodossa. Hän vastustaa nimenomaan yksinäisten naisten ja naisparien hedelmöityshoitoja, mitä hän perustelee lapsen oikeudella isään.

Asiasta on hallituksen sisällä monenlaisia näkemyksiä. Pääministeri Matti Vanhanen on Hyssälästä poiketen kannattanut lakia. Myös asiaa valmisteleva oikeusministeri Leena Luhtanen katsoo, että lakia tarvitaan, koska se vain loisi pelisäännöt tilanteelle, joka on jo olemassa.

Nykyisin hedelmöityshoitoja tehdään oikeudettomassa tilassa, koska niitä koskevaa lakia ei ole saatu aikaan parinkymmenen vuoden yrityksen jälkeenkään. Viimeksi pari vuotta sitten hallitus joutui vetämään asian pois eduskunnasta sekasortoiseksi menneen käsittelyn jälkeen.

Klinikat päättävät nyt hoidoista itse

Hoitoja antavat klinikat ovat Suomessa tähän asti saaneet itse päättää, kenelle ja millä ehdoin ne antavat hoitoja. Suurimassa osassa muita Euroopan maita hoitoja säätelee laki.

Hoitoja olisi saanut ehdotuksen mukaan tehdä parin omien sukusolujen lisäksi myös luovutetuilla sukusoluilla eli luovutetuilla munasoluilla ja siittiöillä. Luovutetuilla sukusoluilla alkunsa saaneella lapsella olisi ollut 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys eli käytännössä nimi ja henkilötunnus.

Lakiehdotuksessa ei ole esitetty hedelmöityshoidoille ikärajaa. Raja oli vedetty siihen, että hoitoa ei saisi antaa, jos naisen iän tai terveyden vuoksi siitä koituisi vaaraa naisen tai lapsen terveydelle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme