Mainos
Mainos

Heidi Hautala: Vahinko, että Suomessa ollaan neuvottomia Libyan suhteen

Euroopan parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautalan (vihr.) mielestä Libyan kriisi on paljastanut EU:sta sen, että kun tiukka paikka tulee, isot jäsenmaat ottavat tilanteen haltuunsa.

—Ehkä siinä mielessä on vahinko, että Suomessa selvästi ollaan vähän neuvottomia sen suhteen, millä tavoin Libyan operaatioon voidaan osallistua. Nyt on kerrankin on kyseessä operaatio, jolla on YK:n selvä valtuutus.

Hautalan mielestä Suomessa on hämmennys siitä, ollaanko mukana suojelemassa siviilejä vai ei.

—Ruotsi on jo valinnut linjansa. Heillä ei ole epäselvyyttä siinä, onko Ruotsi tämmöisessä tilanteessa mukana. Toivottavasti ennen vaaleja Suomessakin tehdään selkeä päätös asiassa.

"Gaddafille saattaa löytyä turvapaikka muualta"

Hautalan mielestä Libyan tilanteessa alkaa näkyä hiukan toivoa.

—Tuntuu siltä, että Gaddafin hallinto alkaa ymmärtää, että he eivät voi taistella loputtomasti niitä vastaan, jotka haluavat uuden hallinnon ja demokratian. On kuitenkin suuri riski, että tappiota tulee ja ihmisiä ehtii kuolla ennen kuin uuteen vaiheeseen päästään.

Hautala uskoo, että Gaddafi ei pysy vallassa.

—Saa nähdä, miten hän luovuttaa. Hän on hankalassa asemassa, mutta voi olla, että hänelle löytyy joku pakotie. Voi olla, että joku Ugandan tapainen valtio tarjoaa hänelle turvapaikkaa.

"Operaatio hyvä päätös"

Hautala ei usko, että EU-maat pystyvät enää kovin pitkään olemaan mukana Libyan operaatiossa nykymuodossa.

—Nyt Britannian ilmavoimat ovat jo hätää kärsimässä budjetin ja menojen takia. Sitä pidän tärkeänä, että ensimmäistä kertaa YK:n turvaneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jonka mukaan siviilejä voidaan suojella näin.

Hautalan mielestä operaatio oli ihmisoikeuksien nimissä hyvä päätös. Hautala huomauttaa, että Libyan tilanne on ollut vaikea asia, minkä vuoksi alunperinkin viivyteltiin viikkoja, ennen kuin lentokielto saatiin aikaan.

—Sinä aikana Gaddafi pääsi niskan päälle. Libyassa on jo vahingossa pommitettu siviilejä, ja sellaista ei saisi tapahtua. Se kuitenkin antaa toivoa, että kansainvälinen oikeus kehittyy siten, että jokainen diktaattori tästä eteenpäin joutuu miettimään kaksi kertaa ennen kuin käynnistää omaa kansaansa vastaan tällaisia julmuuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme