Mainos
Mainos

Heijastinta käytetään taajamassa vähän

Heijastinvalmistaja: Vain osa Suomessa käytössä olevista heijastimista täyttää CE-vaatimukset.

Suomi on kansainvälisesti vertailtuna jalankulkijoiden heijastimen käytön mallimaa. Taajamissa heijastinta käyttää kuitenkin vain joka kolmas jalankulkija. Tieliikennelain mukaan heijastimen käyttö on pakollista myös valaistuilla alueilla.

Heijastin pelastaa henkiä pimeällä antamalla autoilijalle aikaa väistää jalankulkijaa. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että heijastimen käyttö pelastaisi onnettomuudelta vuosittain noin 11 jalankulkijaa.

Pohjoismaiden johtava heijastinvalmistaja, Salossa toimiva Hella Lighting Finland, tutki viime keväänä joukon Suomessa käytössä olevia heijastimia. Vain neljä heijastinta 14 tutkitusta täytti yleiseurooppalaisen CE-normin vaatimukset. Valtaosa tutkimuksessa "hylätyistä" heijastimista oli liian pieniä tai ne eivät heijastaneet riittävästi.

Heijastimessa oleva CE-merkki osoittaa, että tuote on direktiivin mukainen. Näin hyväksytyn heijastimen pinta-alan tulee olla vähintään 15 neliösenttimetriä, ja sen heijastusarvon valovoimakertoimen tulee olla 400 CILiä. Kaksipuolisen heijastimen pitää täyttää nämä vaatimukset molemmilta puolin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme