Mainos
Mainos

Heinäkuu meni hytistessä

Heinäkuun sää oli epävakainen ja kolea. Ilmatieteen laitos kertoo, että kuukausi oli suurimmassa osassa maata tavallista viileämpi. Tavallista lämpimämpää oli vain Lounais-Suomessa ja käsivarren Lapissa.

Erinomaisista helteistä nautittiin vain Turun seudulla. Artukaisissa mitattiin yhteensä kahdeksan hellepäivää.

Viileintä sää oli Keski- ja Itä-Suomessa sekä Oulun läänissä, joissa keskilämpötiloista jäätiin 1,5-2 astetta. Erityisen kylmää maassa oli heinäkuun toisella viikolla, jolloin monin paikoin koettiin myös hallaa.

Myös sateiden määrässä oli suuria alueellisia eroja.

Heinäkuun runsaat sateet saivat jokien virtaamat kevättulvalukemiin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan pahin tilanne oli Kalajoella ja Perhojoella, joista tulvi vettä pelloille, teille ja kellareihin.

Myös Lapin joissa virtaamat olivat suhteellisen suuria kuukauden loppupuolen sateiden seurauksena.

Tavallista runsaammin sadetta saatiin Pohjanmaalla, Koillismaalla ja paikoin maan keskiosassa. Näillä alueilla sadanta oli yleisesti yli sata millimetriä eli 1,5-kertaista tavanomaiseen nähden.

Muualla sadanta vaihteli pääosin 30 ja 100 millimetrin välillä eli keskiarvon molemmin puolin

Heinäkuun lopussa tulvalukemiin nousseiden pohjalaisjokien virtaamat ovat laskemassa kohti kesälle tyypillisiä arvoja. Virtaamat pysyvät kesäisen pieninä, jollei uusia suuria sateita tule.

Eteläisessä Suomessa ja Pohjois-Karjalassa taas jäätiin alle puoleen keskimääräisestä sademäärästä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme