Mainos
Mainos

Heinäkuun sademäärät suuria

Heinäkuun sademäärät olivat paikoin jopa kolminkertaisia tavanomaiseen heinäkuuhun verrattuna. Lähes koko Suomessa satoi heinäkuussa keskimääräistä enemmän, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta. Vettä satoi kuuroittain ja alueellisesti erittäin epätasaisesti. Erityisen runsaasti satoi maan lounaisosissa ja paikoin sisämaassa.

Sadekuurot nostivat etenkin heinäkuun lopulla vedenpintoja Etelä- ja Keski-Suomen pienissä ja keskisuurissa vesistöissä. Veden nousu ei kuitenkaan ollut läheskään yhtä rajua kuin Keski-Ruotsissa. Itä-Suomessa ja Keski-Suomessa suurten järvien pinnat olivat heinäkuussa varsin lähellä tavanomaista.

Lapissa on edelleen erittäin paljon vettä, ja maan pohjoisosan suuret järvet ovat piripinnassa. Enimmillään ajankohdan keskiarvo ylitettiin pohjoisen suurjärvissä jopa 150 senttiä. Myös pohjaveden pinta on Lapissa ylhäällä, kun se muualla maassa on yleisesti lähellä keskimääräistä. Pintavesien lämpötilat olivat heinä-elokuun vaihteessa tavanomaisia lukuun ottamatta Lappia, jossa ne olivat pari astetta tavallista lämpimämpiä.

Pintaveden lämpö oli heinäkuun lopulla maan etelä- ja keskiosissa hieman alle 20 astetta. Pohjoisessa veden lämpö vaihteli 16-18 asteessa. Kilpisjärven vesi oli kuitenkin alle kymmenasteista. Suomen runsassateisilla alueilla maaperä on pysynyt tavallista kosteampana.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme