Mainos
Mainos

Heinäluoma antaisi kuntien kerätä itse verotulonsa

Suuret tuloerot kuntien välillä Heinäluoma korjaisi tasausjärjestelmällä, joka varmistaisi jokaiselle kunnalle tietyn minimirahan. Kuntaliitossa Heinäluoman ajatuksia pidetään kiinnostavina.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää Heinäluoman ajatuksia kuntien taloudesta kiinnostavina.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma väläyttää radikaalia uudistusta kuntatalouteen. Heinäluoma sanoo Polemiikki-lehden haastattelussa, että kunnat voisivat itse kerätä verotulonsa.

- Silloin kunnan omat päätökset vaikuttaisivat kuntatalouden kehittymiseen eivätkä kunnat olisi niin riippuvaisia valtion avusta ja jakoperusteissa tehtävistä muutoksista kuin nyt, Heinäluoma sanoo Kunnallisalan kehittämissäätiön lehdessä, jonka uusi numero ilmestyy maanantaina.

Kuvattu järjestelmä on käytössä Ruotsissa. Suuret tuloerot kuntien välillä Heinäluoma korjaisi tasausjärjestelmällä, jonka avulla voitaisiin varmistaa, että jokainen kunta saa jonkin minimimäärän rahaa. Samalla pitäisi tarkastella kunnallisveron kertymätapaa.

Heinäluoma sanoo, että kuntien menokehitys pitää saada kuriin.

- Kuntien vaikeuksien syynä eivät ole valtion uudet päätökset, vaan nykyiset menot kasvavat huomattavasti tuloja nopeammin. Tämä on rakenteellinen ongelma, Heinäluoma toteaa.

Heinäluoman mielestä verouudistus tekisi myös kansalaisille selvemmäksi sen, mitä palvelut todella maksavat.

- Nyt kun valtio perii rahat ja tilittää niitä kunnille, hämärtyy tietoisuus, mitkä ovat koulun, terveydenhuollon, vanhusten ja lastenhoidon kustannukset ja kuinka hyvin kunta niitä pystyy todellisuudessa järjestämään. Itsehallinnon kannalta olisi selvempää, että olisi näkyvissä paljonko nämä maksavat ja miten hyvin ne on järjestetty, Heinäluoma sanoo.

Kunnat eivät toki saisi rajatonta itsevaltiutta; peruspalveluille pitäisi määritellä minimitaso.

Uudistuksessa säilyvien kuntien lukumäärä on Heinäluoman mielestä toisarvoinen kysymys. Kysymys on muustakin kuin palveluista ja niiden järjestämisestä, nimittäin elinkelpoisten alueiden luomisesta.

Myös valtion ja kuntien työnjakoa pitäisi Heinäluoman mukaan harkita; esimerkiksi ammattikorkeakoulut voisivat hyvin kuulua valtion vastuulle. Palo- ja pelastustoimessa voisi hakeutua yhteistyöhön esimerkiksi rajavartiolaitoksen kanssa.

Kietäväinen: Kuntien tulot on tasattava

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää Heinäluoman ajatuksia kuntien taloudesta kiinnostavina.

Kuntaliiton kannalta myönteistä on se, että kuntien veropohja vahvistuisi. Ongelma on kuitenkin Kietäväisen mukaan se, että tuloerojen tasaaminen edellyttää melkoisen järeätä tasausjärjestelmää, jotta kansalaisten eriarvoisuus ei kasvaisi kohtuuttoman suureksi.

- Kuntien veropohjaa vahvistetaan, se lisää verotuloja ja on myönteinen asia. Kielteinen asia on se, että veropohja eri puolilla maata vaihtelee valtavan paljon, Kietäväinen sanoi STT:lle.

Nykyään tämä tasaus hoidetaan valtionosuusjärjestelmän kautta. Heinäluoma esittää tasausjärjestelmää. Kietäväisen mukaan on lähinnä makuasia kummalla nimellä järjestelmää kutsutaan.

Ruotsissa kunnat keräävät veronsa itse. Kietäväisen mukaan siellä veropohjan tasaus on vielä huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Kuntien keskinäiset tuloerot tasataan varsin tehokkaasti.

Heinäluoma perustelee ajatustaan kustannusten suuremmalla läpinäkyvyydellä. Kietäväinen huomauttaa, että tasauksen jälkeen läpinäkyvyys kuitenkin väistämättä vähenee.

- Kaikkien järjestelmien tavoitteena pitäisi olla se, että kansalaisilla olisi yhdenvertainen asema saada tarvitsemansa palvelut kohtuullisella verorasituksella asuinpaikasta riippumatta. Järjestelmän pitäisi myös kannustaa kuntia tuottamaan palvelut aktiivisesti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme