Mainos
Mainos

Heinäluoma jyrähtää: Humalassa ei voi edustaa

Kansanedustaja ei voi harjoittaa edustajantehtäviään humalassa tai päihtyneenä, jyrähtää eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Heinäluoma kirjoittaa Puhemiehen blogi-palstallaan, että vastuullisten päätösten tai valmisteleminen päihtyneenä ei tule kysymykseen.

Alkoholin käytön rajoista heräsi viime viikolla eduskunnassa vilkas keskustelu kun perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei osannut sanoa Seitsemän päivää -lehdelle tuliko hän töihin eduskuntaan humalassa.

Perustuslain mukaan kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti.

- Perustuslain säännös vakaasta ja arvokkaasta esiintymisestä käy ohjeeksi myös alkoholinkäyttöön. Jos edustaja on päihtynyt, hänen käytöksensä yleisen elämänkokemuksen mukaan ei taida olla kovin vakaata puhumattakaan arvokkaasta, Heinäluoma kirjoittaa.

Puhemies voi antaa huomautuksen tai puhekiellon istunnossa. Eduskunta voi antaa toistuvasti järjestystä rikkoneelle varoituksen tai pidättää pidättää hänet enintään kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista. puhemies voi myös keskeyttää istunnon.

Perustuslaki säätää myös, ettei kansanedustajaa saa estää hoitamasta edustajantointaan.

- Tämän kohdan yli menee kuitenkin edustajan velvollisuus noudattaa vakaata ja arvokasta käyttäytymistä sekä mahdollisuus edustajan sitä rikkoessa puuttua asiaan kielloin tai määräaikaisin rajoituksin.

Heinäluoma huomauttaa, että liialliseen alkoholinkäyttöön puututaan eikä sitä hyväksytä työtehtävissä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme