Mainos
Mainos

Heinäluoma: Suomesta tulee nettomaksaja

Budjettisopu antaa Heinäluoman mukaan paremmat mahdollisuudet jatkaa keskustelua EU:n perustuslaillisen sopimuksen tulevaisuudesta. Hänen mukaansa myös Suomen tulevan EU-puheenjohtajuuskauden kannalta on myönteistä, että rahoituskehykset saatiin sovittua.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma arvioi EU:n rahoitusratkaisun tekevän kipeää useimmille maille, myös Suomelle. Kokonaisuutena tulosta on kuitenkin hänen mielestään pidettävä Suomen kannalta tyydyttävänä.

- Maaseutuvarojen vähennykset jäivät selvästi ennakoitua pienemmiksi. Aluepoliittiset tuet säilyvät vahvoina Itä- ja Pohjois-Suomessa, Heinäluoma huomauttaa.

Budjettisopu antaa valtiovarainministerin mukaan paremmat mahdollisuudet jatkaa keskustelua EU:n perustuslaillisen sopimuksen tulevaisuudesta. Myös Suomen tulevan EU-puheenjohtajuuskauden kannalta on myönteistä, että rahoituskehykset saatiin sovittua.

Heinäluoma katsoo neuvottelutuloksen muuttavan Suomen rahoitusasemaa unionissa. Suomesta tulee jatkossa selvä nettomaksaja, kun tähän saakka se on kansakunnan varallisuuteen nähden päässyt pienellä maksulla. Suomen EU-maksujen bkt-osuus jää edelleenkin huomattavasti alle Ruotsin, Itävallan, Hollannin tai Saksan osuuden.

Heinäluoman mukaan viimeistään nyt tulee näkyviin, kuinka erinomaisen tuloksen silloinen pääministeri Paavo Lipponen neuvotteli Berliinissä Suomelle vuonna 1999.

- Suomen siirtyminen nettomaksajaksi muuttaa väistämättä suhdettamme unionin budjettiin. Jatkossa meille on entistäkin tärkeämpää pitää unionin kokonaismenojen kehitys hallinnassa. Tiukka menokuri on Suomen etujen mukaista, Heinäluoma korostaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme