Mainos
Mainos

Heinäluoma tarjoaa kunnille veroremonttia

Heinäluoma ei pidä nykyistä rahoitusjärjestelmää riittävän kannustavana. Kuntaliitto ei usko Heinäluoman mallin ratkaisevan kuntatalouden ongelmia.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma tarjoilee kunnille veroremonttia. Hänen mielestään kuntien pitäisi saada suoraan nykyistä suurempi osa ansiotuloverotuksesta.

- Todellisen itsehallinnon vahvistamiseksi kunnat tarvitsevat nykyistä vahvemman veropohjan kuntapalveluiden rahoittamiseksi. Perusteltua onkin suunnata nykyistä suurempi osa ansiotulojen veropohjasta suoraan kunnille. Se vaatisi luonnollisesti myös valtionosuusjärjestelmämme perusteellisen remontin, sanoi Heinäluoma tänään Kuntien rahoitusfoorumissa Helsingissä.

Heinäluoman mielestä nykyinen rahoitusjärjestelmä ei ole riittävän kannustava eikä selkeä. Mallia on uudistettu ja tuloksena on vaikeasti hallittava kokonaisuus.

- Jatkuvassa muutoksessa on unohtunut se tosiasia, että raha ei muutu arvokkaammaksi, jos se ensin kerätään kunnissa, palautetaan Helsinkiin ja sieltä hieman eri reittiä takaisin. Tällä kierroksella ei havaintojeni mukaan nämä veroeurot ole kunnille korkoa kasvaneet - pikemminkin päinvastoin, hän muistutti.

Heinäluoma odottaa myös, että kuntauudistus tuottaa nykyistä vahvemman kuntarakenteen pohjaksi kestävämmälle kuntataloudelle.

Kuntaliitto: Uusi malli ei tuo ratkaisua

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ei usko, että Heinäluoman veromalli ratkaisisi kuntatalouden ongelmat.

- Se ei tuo yhtään lisäeuroa kunnille eikä selkeytä rahoitusjärjestelmää. Siinäkin pitää kuntien kesken tasata tuloja, hän huomauttaa.

Joka kolmannen kunnan talous pakkasella

Kuntien vuosikatteet ovat yhä laskeneet. Kuntien tilikauden tulos jäi jo toisena peräkkäisenä vuonna alijäämäiseksi. Vuosikate riitti poistoihin vain joka viidennessä kunnassa.

Alijäämäisiä kuntia on 187. Niiden yhteenlaskettu alijäämä nousee puoleen miljardiin euroon. Viime vuonna kunnilla oli lainaa keskimäärin 1327 euroa asukasta kohti, kun vielä vuonna 2000 lainaa oli noin puolet siitä eli 746 euroa.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kokoamista kuntien tilinpäätöstiedoista.

Kuntaliitto korostaa, ettei kuntatalouden ongelmia saada kuntoon kuntien omin toimin. Kuntien taloutta pitää kohentaa myös valtion päätöksin. Kunta- ja palvelurakennehankkeessa on tärkeintä saada kuntien tulot ja menot tasapainoon valtakunnallisesti. Tämä ei ole mahdollista, jos valtio säätää kunnille uusia tehtäviä, Kuntaliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme