Mainos

Heinäluoma: Vanhasen jääviysepäilyt vakava asia

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma pitää entiseen pääministeriin Matti Vanhaseen kohdistuvia jääviysepäilyjä vakavana asiana valtionjohdon nauttiman luottamuksen kannalta.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka katsoo eilisessä ratkaisussaan, että Vanhanen oli esteellinen osallistumaan valtioneuvoston istuntoihin, joissa päätettiin Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jakamisesta hänen presidenttikampanjaansa tukeneelle Nuorisosäätiölle.

- Kyllähän tämä on hyvin vakava asia. On tärkeää, että valtioneuvoston kaikkien jäsenten, kaikkien ministereiden ja pääministerin toiminnan objektiivisuuteen voidaan luottaa. Ei saa syntyä sellaista ajatusta, että valtioneuvoston päätöksiä on rahalla ostettavissa, Heinäluoma totesi MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Heinäluoma uskoo, että Jonkan päätös saattaa esteellisyysepäily eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi oli pitkän harkinnan tulos.

- Varmaan asian periaatteellinen merkitys on ollut taustalla siinä, että kansleri on niin pitkään miettinyt tätä asiaa. Hänhän lähti liikkeelle jo viime vuoden puolella ja harkinta on ollut poikkeuksellisen pitkä.

Vanhasen tapaus osa kokonaisuutta

SDP:n ryhmäjohtaja katsoo, että Vanhasen tapauksella ei ole poliittista merkitystä yksittäistapauksena, mutta se on tärkeä osana suurempaa vaalirahavyyhteä.

- Nuorisosäätiön ympärillä on käynnissä monta selvitystä, jotka kaikki liittyvät keskusta toiminnan rahoittamiseen, sama koskee Kehittyvien Maakuntien Suomen rahoituksen laitonta osuutta. Näyttää siltä, että selitykset keskittyvät hyvin vahvasti keskustaan. Onhan tällä poliittisia ulottuvuuksia, mutta en nyt erikseen liitä niitä Vanhaseen vaan se tulee sitten muiden yhtälöiden kautta, Heinäluoma linjaa.

Heinä luoman mielestä esteellisyyden toteaminen on jokaisen oma asia, eivätkä siihen voi muut vaikuttaa.

- Täytyy itse tarkistaa että on jäävi, se on jokaisen itse tehtävä. Ei se mielestäni ole ylivoimainen tehtävä.

Heinäluoma ei kuitenkaan haluaa ottaa kantaa siihen, tulisiko Vanhas-asiaa käsitellä lopulta valtakunnanoikeudessa.

- Siihen voi ottaa kantaa vasta, kun perustuslakivaliokunnan mietintä on valmistunut. Lähden siitä, että heille tulee antaa työrauha eikä heitä pidä ulkoapäin ylimääräisesti neuvoa.

(MTV3)

Katso Kimmo Sasin ja Eero Heinäluoman haastattelut: (Huomenta Suomi 17.9.2010)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot