Mainos
Mainos

Heinojen surmista murhasyytteet neljälle

Valtionsyyttäjä Matti Nissinen on päättänyt nostaa neljää nuorukaista vastaan murhasyytteet Martti ja Elise Heinon surmista. Kahden murhan lisäksi 16-18-vuotiaat espoolaispojat saavat syytteet kahdesta törkeästä ryöstöstä sekä törkeästä varkaudesta.

Heinot surmattiin 24. elokuuta Lopen Läyliäisissä mökillä, jonne pariskunta oli kutsuttu. Poliisin mukaan pojat järjestivät Heinoille ansan, ja yksi heistä ampui uhrit pienoiskiväärillä väijyksistä kiven takaa.

Valtionsyyttäjä Nissisen mukaan murhasyyte on selvä liipasimen painajaksi epäillyn pojan osalta. Muiden poikien kohdalla osallisuusasteeseen teoista liittyy kuitenkin tulkintakysymyksiä, minkä takia Nissinen esittää heille myös lievemmät vaihtoehtoiset syytteet. -Kysymys on siitä, minkälainen myötävaikutus tarvitaan tekijäkumppanuuteen ja mikä taas menee avunannon tai yllytyksen puolelle, Nissinen pohtii.

Laukausten ampujaksi epäilty saa vain murhasyytteen. Tovereista yksi saa vaihtoehtoiset syytteet sekä avunannosta että yllytyksestä murhiin. Kahden muun pojan vaihtoehtoiset syytteet koskevat vain avunantoa. Yksi pojista on koko esitutkinnan ajan kiistänyt osallisuutensa syytteen mukaisiin tekoihin. Muut kolme ovat olleet puheliaampia. -Tässä on selvä kolme vastaan yksi -asetelma, Nissinen sanoo.

Oikeus ratkaisee julkisuuden

Murhajutun käsittely Riihimäen käräjäoikeudessa alkaa 21. marraskuuta, ja sille on varattu kolme käsittelypäivää. Vasta oikeudessa selviää, käsitelläänkö valtaisaa kohua ja järkytystä herättänyt tapaus julkisesti vai määrääkö käräjäoikeus sen pidettäväksi suljetuin ovin.

On luultavaa, että ainakin joku syytetyistä vaatii käsittelyä salaiseksi vedoten alaikäisyyteen. Nissinen sanoo, että hänellä ei ole mitään julkista käsittelyä vastaan. Valtionsyyttäjä ei aio vaatia oikeudenkäynnin julistamista salaiseksi.

Viime viikolla Tuusulan käräjäoikeus päätyi eräänlaiseen kompromissiratkaisuun kaksoissurmajutussa, jossa Keravan kesäkuisista väkivallanteoista epäillyt nuoret ovat 14-17-vuotiaita. Juttu päätettiin käsitellä julkisesta muutoin, mutta suljetuin ovin silloin, kun kuultavana on alaikäisiä.

Heinoilta vietiin omaisuutta


Poikien saamat ryöstösyytteet liittyvät rahaan ja muuhun omaisuuteen, joka anastettiin ja otettiin käyttöön Heinoilta surmatöiden yhteydessä. Lisäksi Heinojen asunnossa Espoossa käytiin valtionsyyttäjän mukaan varkaissa Lopen tapahtumien jälkeen. Asuntoon mentiin Heinojen omilla avaimilla.

Jääkiekkokasseihin pakatut Heinojen ruumiit upotettiin surmapäivän iltana mereen Espoon Suvisaaristossa. Poliisi otti pojat kiinni neljä päivää surmista, mutta ruumiit löytyivät vasta suuretsintöjen jälkeen 3. ja 4. syyskuuta. Poliisin mukaan surmien motiivi liittyi ilmeisesti yhteisissä bisneksissä syntyneisiin velkasuhteisiin. Martti Heino tunsi pojat hyvin, sillä he kävivät kännykkäkauppaa yhteistyössä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme