Mainos
Mainos

Heinonen: Ei rikosvastuuta alle 15-vuotiaille

Korkeimman oikeuden eli KKO:n presidentti Olavi Heinonen ei haluaisi laskea nykyistä rikosoikeudellista vastuuikärajaa 15 vuodesta. Heinonen sanoo Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa, että alle 18-vuotiaille tulisi langettaa ehdoton vankeustuomio vain äärimmäisissä tapauksissa.

Lain mukaan 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat joutuvat vastaamaan oikeudessa rikollisista teoistaan. Heinosen mukaan vankila ei ole kuitenkaan oikea paikka nuorelle. -Vankilat ovat rikollisuuden korkeakouluja. Jos nuori joutuu ammattirikollisten pariin, ennuste hänen tulevaisuudestaan on huono. Jos vastaavasti nuoruuden kuohuntavaihde pystytään ohittamaan muilla keinoin, nuoresta voi kasvaa kunnon kansalainen.

Keskustelu alaikäisten rikosoikeudellisesta vastuusta nousi julkisuuteen viime viikolla, kun alaikäiset surmasivat kaksi ihmistä ja pahoinpitelivät yhden Keravalla. Yksi syylliseksi epäilty oli alle 15-vuotias. Heinonen huomauttaa, ettei rikoksiin syyllistynyt alle 15-vuotias selviä teoistaan ilman seuraamuksia. Vakavimmissa rikoksissa asiaan puuttuvan lastensuojeluviranomaiset.

Suomessa valmistellaan parhaillaan rikoslain yleisen osan uudistamista, jossa yhtenä osana on syyntakeisuusikäraja. KKO kannattaa yksimielisesti nykyisen vastuuikärajan säilyttämistä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme