Mainos
Mainos

Helene Hegemann: Aksolotli - yliajo

(Otava, 2010)

Rankka, synkkä, ahdistava - jopa siinä määrin, että kirja oli välillä laitettava hyllylle odottamaan seuraavaa lukuhetkeä. Kiinnostava, omituinen, erilainen - sen verran kummallinen, että kirja oli pakko lukea loppuun jotta tietäisi, mitä Miftille tapahtuu.

Teini-ikäinen Mifti elää pääasiassa Berliinin kaduilla ja ystäviensä nurkissa. Hän on vasta 16-vuotias, mutta käyttää huumeita ja harrastaa seksiä kenen kanssa milloinkin. Hän lausuu välillä filosofisia ja älykkäitä ajatuksiaan ääneen, mutta toisena hetkenä hän tekee ja toimii ajattelematta yhtään mitään.

Kirja oli jollain tavalla kiehtova kaikessa rujoudessaan. Pakko kuitenkin myöntää, etten saanut siitä kunnollista otetta. Välillä huomasin "lukeneeni" monta sivua kiinnittämättä juurikaan huomiota tekstiin - menin mukaan tajunnanvirtaan, jota teksti monin paikoin oli. Välillä päähenkilö Miftistä sai jonkinlaisen otteen, välillä hän oli taas jotain niin kaukaista ja outoa, jota lukijana en voinut tavoittaa.

Kirja on kuin lyhyt pyrähdys berliiniläisbohemiaan ja sen huumehöyryiseen elämään. On hyvä tiedostaa, että maailmassa on tällainenkin puoli, mutta toisaalta kirjan lopussa lukijaan iskee helpotus siitä, että matka on ohi.

Mona Niemelä työskentelee MTV3 uutisten multimediatoimituksessa. Kiireisen työn parhaana vastapainona hän pitää hyvää kirjaa ja lämmintä peittoa. Tosin lukeminen on nykyään hieman kausittaista - lomalla saattaa mennä kirja päivässä, työkiireiden keskellä lukeminen saattaa unohtua viikoiksi. Onneksi kirjat odottavat uskollisesti eivätkä koskaan mene vanhoiksi!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme