Mainos
Mainos

Heliumin imeminen on hengenvaarallista

Vappuna taivaalla leijailee tuhansia heliumilla täytettyjä ilmapalloja. Helium kannattaa kuitenkin jättää ilmapallojen sisälle, eikä sitä tule edes pilailun vuoksi hengittää henkeen. Kaasujen huvihengittäminen on erittäin vaarallista.

- Helium on samalla tavalla vaarallinen kaasu kuin typpi ja argon. Ne eivät ole muuten vaarallisia, mutta ne syrjäyttävät hapen keuhkoista. Jos heliumia vetää kaksi keuhkollista ilman välihengähdystä, hengenlähtö on hyvin lähellä, kertoo erikoiskaasulogistikko Leena Myllys Kaasuyhtiö AGA:sta.

Heliumkaasu jää hengittämisen jälkeen keuhkoihin ja voi johtaa tajuttomuuteen, tukehtumiseen ja sitä kautta jopa äkkikuolemaan. Suomessa heliumin takia ei ole kuolemantapauksia.

- Yhdysvalloissa kävi aikoinaan tapaus, että mummo opetti lastenelokuvassa, miten heliumilla tehdään Mikki hiiri -ääniä. Elokuvan esittämisen jälkeen helium-kuolemia tuli useampia.

Monet ovat kommentoineet, että "kyllähän sukeltajatkin käyttävät heliumia".

- Sukeltajien säiliöissä on kuitenkin aina jonkin verran happea mukana. Hapen määrä riippuu siitä, miten syvälle sukelletaan, Myllys oikaisee.

Myllys muistuttaa vappujuhlijoita, että käytännön järki kannattaa tässäkin asiassa pitää mukana.

- Ei heliumia tarvitse pelätä, mutta ei sitä pitäisi mennä hengittämään. Helium ei nimittäin varoita; ihminen ei koe tukehtumisen tunteita samoin kuin hiilidioksidin kohdalla, Myllys sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme