Mainos
Mainos

Helle antoi potkua kevätkylvöille

Kevään poikkeuksellinen hellekausi on kuivattanut peltoja ja vauhdittanut kylvöjä.

Kylvöissä ollaan keskimäärin viikon verran edellä normaalista aikataulusta. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kevättyöt ovat joutuneet vieläkin nopeammin. Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa sen sijaan ollaan lähellä normaalia aikataulua.

ProAgria Maaseutukeskusten Liiton tilannekatsauksen mukaan Uudellamaalla kevätvehnät ja -kaurat on valtaosin kylvetty kokonaan. Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla vehnästä, kaurasta ja ohrasta on kylvetty 80-90 prosenttia.

Hämeessä ja Pohjanmaallakin ollaan paikoin pitkällä. Pohjois-Savossa ja -Karjalassa kevätkylvöt ovat aluillaan. Kauran kylvö on alkanut Kainuussakin, mutta Lapissa odotellaan vielä normaalia paksumman roudan sulamista. Kuivuus ja epätasainen lumien sulaminen hidastivat rukiin ja syysvehnän kasvuun lähtöä. Kasvustojen kunto ja kasvuvaihe vaihtelevat paikoin lohkojen sisälläkin. Keskimäärin kasvustojen kunto on kuitenkin syysviljojen viljelyalueilla normaali, Satakunnassa ja Pohjanmaalla jopa hyvä.

Mansikan kukat jo avautuneet

Lämpimät ja aurinkoiset säät ovat avittaneet myös marja- ja hedelmäkasvien kehitystä. Ensimmäiset mansikan kukat ovat avautuneet Etelä-Suomessa ja rannikkoseuduilla harsoilla suojatuissa kasvustoissa. Kukinta pääsee kunnolla alkuun viikon sisällä. Avomaan mansikan kukinta alkaa toukokuun lopulla Etelä- ja Keski-Suomessa. Herukat ja omena ovat myös avanneet ensimmäiset kukkansa kaikkein lämpimimmillä kasvupaikoilla Etelä-Pohjanmaata myöten. Sään viileneminen jarruttaa ilmeisesti kukintaa, mikä onkin suotavaa keväisin esiintyvien hallojen vuoksi. Kehitys on nyt muutaman päivän normaalia edellä.

Varhaisperuna hyvällä taimella


Varhaisperunakasvustot ovat hyvällä taimella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Kasvustot ovat parhaillaan taimettumassa Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa. Kesäperunan istutukset on pääosin tehty Etelä- ja Väli-Suomessa. Myös varastopotun istutus on vauhdissa. Esimerkiksi Pohjanmaan tärkkelysperunasta on istutettu noin neljännes.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot